Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Helsingfors: ”Finland och Sverige är tryggare nu än för ett år sedan”

Uppdaterad 28.02.2023 13:58.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ska träffa de nordiska socialdemokratiska partiernas partiledare, president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto.

Stoltenberg och flera nordiska toppolitiker deltar i Arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté SAMAKs årsmöte under tisdagseftermiddagen. Samtidigt kommenterar han också Finlands Natoprocess.

Besöket har ändå ett överhängande säkerhetspolitiskt tema och Stoltenberg kommenterade hur Finlands läge i ansökningsprocessen till Nato ser ut just nu.

– Natoprocessen går framåt, och Turkiet, Sverige och Finland fortsätter diskussionerna i Bryssel nästa vecka, säger Stoltenberg.

Enligt Stoltenberg har Sverige och Finland uppfyllt villkoren för medlemskap och han anser att det är hög tid att länderna ratificeras.

Exakt när medlemskapen kan ratificeras kan Stoltenberg inte säga, men han konstaterar att medlemskapen är en topprioritet för Nato och det här är den snabbaste processen i alliansens historia hittills.

– Finland och Sverige är i en starkare position nu än innan de ansökte om medlemskap och har varit med som observatörer på Natos toppmöten - Sverige och Finland är därför tryggare nu än tidigare. Det är otänkbart att Nato-allierade inte skulle ingripa ifall er säkerhet skulle vara hotad, säger Stoltenberg.

Han upprepade också att det är upp till varje medlemsstat att ratificera medlemskapen, men att mycket tyder på att Ungern snart ratificerar både Finlands och Sveriges ansökan. Han säger också att det är ett gott tecken att Turkiet återupptar diskussionerna nästa vecka.

Finland och Sverige uppfyller alla kriterier, det är dags att ratificera deras Nato-medlemskap nu, säger Jens Stoltenberg. - Spela upp på Arenan

”Stödet till Ukraina ska fortsätta”

Stoltenberg nämnde också Ukraina. Även om Nato skulle vilja se Ukraina som ett medlemsland, ligger de planerna långt i framtiden.

– Just nu är det viktigaste att stödja Ukraina, och fast vi inte kan säga exakt när kriget tar slut måste vi se till att en liknande katastrof inte kan hända igen, säger Stoltenberg.

Han säger att Nato ska förhindra att krisen i Ukraina eskalerar till andra länder, och att alliansen därför till exempel förstärkt sin militära närvaro i Baltikum.

– Vid slutet av Kalla kriget trodde många av oss, mig medräknat, att vi kunde bygga en bättre relation till Ryssland. Nu är det inte längre möjligt och vi måste fortsätta förstärka vår egen position, säger Stoltenberg.

Stoltenberg yrkade också på en större ekonomisk satsning på säkerhetsfrågor, som kritisk infrastruktur och cybersäkerhet, för att minska beroendet av auktoritära stater. Han menar att det inte finns något sätt att återgå till vad han kallar normala relationer med Ryssland.

Statsminister Sanna Marin håller med om det fortsatta stödet till Ukraina och satsningen på säkerhet.

– Säkerhetssamarbetet inom både Norden och Nato fortsätter. Vi har inte längre råd att vara blåögda. Vi ska också i fortsättningen skicka försvarsmateriel till Ukraina, säger hon, och syftar på Finland och andra västländer.

Socialdemokratiskt möte

I dag träffar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg de nordiska socialdemokratiska partiernas partiledare i Helsingfors. Stoltenberg, som själv tidigare ledde de norska socialdemokratiska Arbeiderpartiet, är inbjuden som gästtalare av statsminister Marin.

I mötet deltar också de svenska socialdemokraternas ordförande Magdalena Andersson, och statsministrarna från Danmark och Norge, Mette Frederiksen och Jonas Gahr Støre.

Efter att ha träffat socialdemokraterna kommer Stoltenberg att besöka president Sauli Niinistö. Under besöket i Helsingfors träffar Stoltenberg också utrikesminister Pekka Haavisto från De gröna.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ska träffa de nordiska socialdemokratiska partiernas partiledare, president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto. - Spela upp på Arenan