Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studiestödet, hälsan och klimatet på agendan vid Soc & koms valdebatt – se debatten i sin helhet här

Valdebatten i Soc & kom 2023.02.28
Bildtext Många frågor splittrade kandidaterna. Här svarar de binärt på frågan om inkomstgränsen för studiestöd borde slopas eller ej. Motiveringar hördes i debatten.
Bild: Daniel Ekblad / Yle

I dag höll Svenska social- och kommunalhögskolan sin första egna valdebatt. Panelisterna debatterade ivrigt frågor som handlade om studiestödet, hälsan och klimatet.

Stämning en var god när panellisterna debatterade frågorna som ställts av de studerandena. Samtliga riksdagspartier med fler än ett mandat i riksdagen deltog i valdebatten, som kan ses i sin helhet här.

Hur kan vi förbättra studenternas vardag, välmående och framtid? Dessa frågor diskuteras med riksdagsvalskandidater i valdebatten från Soc&kom. Debatten leds av studenter. - Spela upp på Arenan

Studiestödet

David Lillqvist vid Soc & kom
Bildtext David Lillqvist studerar statsvetenskap vid Soc & kom.
Bild: Daniel Ekblad / Yle

Studiestödet, och de studerandes övriga sociala förmåner som studielån var en av de heta frågorna som panelen tog upp. Det är bland annat en viktig fråga för studerande David Lillqvist.

– Jag tror att om regeringen vill att vi snabbare ska få människor ut på arbetsmarknaden, så löser man det inte att sätta käppar i hjulet under studietiden, säger Lillqvist.

– Det var intressant att följa med politikerna. Speciellt med tanke på nästa val tycker jag att det är viktigt att vi har politiker som verkligen bryr sig om studerande, och vill förbättra deras levnadsvillkor.

Klimatet

Susanna Lindström, studerande vid Soc & kom
Bildtext Klimatfrågan är viktig för Susanna Lindström.
Bild: Daniel Ekblad / Yle

När panelisterna vände sig till publiken för frågor så stod klimatförändringen högt på agendan. Susanna Lindström är en av de många unga som sätter ett högt pris på klimatet.

– Klimatet är en jättestor fråga. Men efter att ha fått höra alla andra tankar och åsikter så tänker jag att det finns många jätteviktiga frågor i valet. Därför är det också viktigt att rösta.

Hälsan

Ronny Holmberg vid Soc & kom
Bildtext Ronny Holmberg anser att hälsa är viktigt. Men han lyfter även fram ekonomiska frågor.
Bild: Daniel Ekblad / Yle

Hälsa, och speciellt psykisk ohälsa var en annan viktig fråga som diskuterades flitigt.

– Självklart, som studerande så är studerandehälsan viktig, säger Ronny Holmberg som studerar statsvetenskap vid Soc & kom.

Holmberg har också följt med det ekonomiska läget, och ser underskottet i statsbudgeten som en viktig fråga.

– Någon hamnar förr eller senare att betala det. Frågan är hur de här partierna tänker lösa det problemet.

Valdebatten i Soc & kom 28.02.2023
Bildtext Många studerande följde med debatten på plats.
Bild: Daniel Ekblad / Yle