Bygget av den nya barnskyddsenheten i Vasa går framåt: ”Kommer att bli ett hem för de som bor här”
I augusti ska Familars nya barnskyddsenhet i Västervik stå klar. Projektet har väckt mycket diskussion, men enligt enhetschefen Heidi Svartsjö är oron obefogad.
I Västervik är bygget av Familars nya barnskyddsenhet i full gång. Enligt enhetschefen Heidi Svartsjö är projektet ungefär halvvägs.
– Vi började bygga i oktober–november och tanken är att det blir färdigt i augusti. Jag tycker vi är långt på väg, för det har varit en lång väntan att få komma hit.
Anledningen till att barnskyddsenheten flyttar till Västervik är att den gamla enheten i Sundom inte längre uppfyller de krav och förväntningar som finns på vad en barnskyddsenhet ska vara.
– Det här kommer att bli ett hem för de barn och ungdomar som bor här, säger Svartsjö.
Den nya enheten byggs i stock, och i planeringen har man tänkt på många saker både inomhus och utomhus. Bakgården är skyddad och där kommer det att finnas bland annat bärbuskar och en kompost.
Ovisshet har lett till oro
Fjorton barn i åldrarna tio till sjutton år kommer att bo på enheten. Inför intervjun frågade Svartsjö ett av barnen hur hon skulle beskriva dem som bor där.
– Hon sa att vi är barn som kommer från olika förhållanden som av olika orsaker inte klarar av att bo hemma. Det är de som kommer hit.
Svartsjö berättar att det kan vara fråga till exempel om barn med självskadebeteende eller sådana som har stora utmaningar i skolan.
Han sa: ”Heidi, varför försöker jag när jag redan är stämplad?”
Placeringen av den nya enheten väckte till en början en del debatt. Enligt Svartsjö handlade mycket av oron om att folk inte visste vad det riktigt var fråga om.
– En oro var att det är missbruk och kriminalitet som kommer hit, men där är det kanske ovissheten som talar. Det är tråkigt, för orden hade effekt på de barn som bor på enheten.
Hon kommer ihåg en femtonårig pojke som satt och läste om diskussionen kring barnskyddsenheten i tidningen en morgon.
– Han sa: ”Heidi, varför försöker jag när jag redan är stämplad?” När vi vuxna uttalar oss om saker och ting kanske vi inte tänker på att det kan påverka någon annans vardag väldigt kraftigt.
”Barnen hör till samhället”
Enligt Svartsjö är oron över att barnskyddsenheten ska innebära att grannskapet blir otryggt obefogad.
– Våra barn vet att de är placerade. De känner sig redan utanför och har en stor utmaning att passa in.
Ett barn hör till samhället och ska få vara där tjänster och möjligheter ligger nära till hands.
Av den anledningen kan det enligt Svartsjö kännas ännu tyngre om de – som nu – även helt fysiskt är placerade utanför samhället.
– Det känns inte rätt år 2023 i Finland. Ett barn hör till samhället och ska få vara där tjänster och möjligheter ligger nära till hands.
Hon berättar att vardagen på enheten består av samma saker som i ett ”normalt” hem: barnen vaknar, äter morgonmål, går till skolan, kommer hem, äter mellanmål, lagar mat, städar och går på fritidsaktiviteter.
Svartsjö hoppas att det planerade inflyttningsdatumet den sista augusti ska hålla.
– Jag vill vara realist, men jag vågar tro att senast i september är vi här.