Friande våldtäktsdom väcker massiv kritik i Sverige – därför höll inte brottsrubriceringen i hovrätten
Reaktionerna i Sverige har varit massiva efter en friande våldtäktsdom i hovrätten mot en 50-årig man som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse. Det handlade om tolkningen av ordet snippa, till det 10-åriga offrets nackdel.
Hovrätten ansåg att det var bevisat att mannen stoppat in ett finger i den tioåriga flickans snippa, däremot fastnade fyra juristdomare på betydelsen av ”ordet snippa”. Alltså en tolkning av vad som räknas höra till de inre respektive yttre delarna av det kvinnliga könsorganet, rapporterar Aftonbladet.
Den enda kvinnliga domaren ansåg däremot att hovrätten skulle följa tingsrättens linje och döma mannen till tre års fängelse.
De fyra manliga juristdomarna menade i sin tur att det saknades en förklaring till vad åklagaren menade med ordet snippa. Männen började även diskutera om hur långt inne i flickan mannens finger varit.
Därefter friades mannen i hovrätten. Det här ledde till att det nu pågår en digital protest där tusentals användare på Instagram sprider hashtagen #jagvetvadensnippaär.
Flickans familj är djupt besviken på det svenska rättsväsendet
”Vi tänkte att vi kanske är helt knäppa i huvudet som inte förstår hur domarna kunde skriva att mannen är skyldig och sedan fria honom”, skriver flickans familj i ett e-post meddelande, som Expressen har publicerat.
Meddelandet fortsätter: ”Domen slår ju dels fast att mannen är skyldig, dels att han har handlat med uppsåt. Sen vänder domslutet och det pratas om vad ordet snippa betyder. Det känns helt absurt. Dessutom analyserar de hur långt in i henne mannen var med sitt finger. Det känns helt sjukt. Hur kan detta ske? För mig, min dotter och vår familj känns detta otroligt stötande och kränkande.”'
På ett dygn har en digital protestlistan på sajten change.org mot den friande ”snippdomen” fått tiotusentals underskrifter.
Rättsexperten Sven-Erik Alhem har uttalat sig i Sveriges Radio om att den så kallade ”snippdomen” är världsfrämmande.
Hur ser det ut i Finland?
I Finland har vi vid årskiftet fått nya strafflagar om sexualbrott. I lagstiftningsarbetet har det funnits en bred politisk enighet om att straffen för sexualbrott mot barn ska skärpas. Nu har straffen för sexualbrott mot barn skärps. Och till exempel samlag med ett barn under 16 år klassas i regel som våldtäkt mot barn.
Vi pratar med Dan Frände, professor emeritus som har har bekantat sig med det svenska fallet.
– Det svenska fallet måste förstås utgående från den svenska sexualstraffrätten. Våldtäkt mot barn förutsätter att gärningspersonen genomför ett vaginalt, analt eller oralt samlag eller en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag. I det fallet döms gärningspersonen för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst tre och högst sex år.
– Att föra in ett finger i slidan är enligt svensk rätt inte samlag. Däremot är handlingen givetvis jämförlig med samlag och detta ville den svenska åklagaren visa. Däremot hade åklagaren inte lagt fram något alternativt åtal för sexuellt ofredande av barn. Det här brottet innebär ett sexuellt berörande av barn på ett sätt som inte kan jämställas med samlag, säger Dan Frände.
Hos oss har vi ny och strängare strafflag för sexualbrott mot barn
Om någon i Finland för in ett finger i slidan på ett barn är det våldtäkt mot barn och här är straffhotet minst 2 år och högst 10 år fängelse. Det högsta straffet för grov våldtäkt mot barn är Finland 12 år. Handlar det om annan beröring ska gärningspersonen dömas för sexuellt övergrepp mot barn och här är straffhotet minst 4 månader och högst 6 år fängelse.
I Sverige har de alltså strängare straff för våldtäkt mot barn med ett minimistraff på 3 år.
Dan Frände tillägger att han förstår den tolkning av ordet snippa som gjordes i Sverige.
– Jag läser beskrivningarna av det svenska fallet som en bevisfråga och inte som en tolkning av vad ordet ”snippa” betyder. Hade den åtalade fört in fingret i snippan eller inte? Säger Frände.
Om införandet inte kan bevisas utom rimligt tvivel men det kan bevisas att han åtminstone berört hennes könsorgan är det fråga om sexuellt ofredande. För det här brottet hade åklagaren dock inte väckt åtal. Därför höll inte fallet i hovrätten.
Här kan du lyssna på Sveriges Radios intervju med en rättsexpert om ”snippdomen”.
Visste du att vulva inte är det samma som vagina – och har du hört att klitoris kan ha erektion?
Att känna till sin egen snippa och dess anatomi är viktigt.