Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Zombieljus effektiva i fotgängarkorsningar

En gatukorsning, där en linje av rött lyser i snön samtidigt som det lyser rött för fotgängare.
Bildtext På andra håll i världen är ljuset infällt i asfalten. I Björneborg kommer ljuset uppifrån, så att det syns också på snö och is.
Bild: Anna-Mari Vuollet

Både i Björneborg och Reso har zombieljus installerats – trafikljus som lyser rött på marken vid övergångsställen, eftersom allt fler fotgängare inte tittar upp från sina telefoner.

De första zombieljusen i Finland började i oktober 2021 lysa i korsningen av Yrjönkatu och Itsenäisyydenkatu i Björneborg. Zombie hänvisar till fotgängare som likt levande döda går och stirrar på sina telefoner.

Det röda ljuset visar tydligt för fotgängaren att hen måste stanna upp och vänta tills ljuset slår om till grönt.

Fördelen är iögonfallande. Åren 2011-2015 skedde nio olyckor i korsningen och 2016-2020 kom sju olyckor till polisens kännedom. Under de två senaste åren har inte en enda olycka bokförts i korsningen.

Ändå har kostnaderna för korsningen inte stigit med mer än knappt 5 procent.

– Ljusen har varit en positiv erfarenhet. Vi kommer säkert att överväga att installera dem i andra korsningar med trafikljus med, i samband med att korsningarna förnyas eller då nya trafikljus monteras. Troligen funderar vi över nyttan för varje korsning, och funderar om det är en bra plats zombieljus, säger Björneborgs trafikingenjör Eija Riihimäki.

I början av detta år lät också Reso bygga zombieljus vid två övergångsställen. De röda ljusen lyser upp marken vid Torikuja och Alhaistentie. I närheten av Alhaistentie finns både gymnasiet, handelsinstitutet och yrkesinstitutet i Reso.

I Tammerfors finns zombieljus i närheten av universitetssjukhuset TAYS. Under våren kommer fler korsningar i Tammerfors att få zombieljus.

Artikeln bygger delvis Yle Uutisets artikel Zombie-valoja harkitaan uusiin risteyksiin Porissa – punainen viiva havahduttaa kännykkäänsä uppoutuneen, skriven av Anna-Mari Vuollet.

Diskussion om artikeln