Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-medaljerna var långt borta i fristil – finska damlaget tappade massor av tid på slutet mot historiska mästaren Jessie Diggins

Uppdaterad 28.02.2023 15:48.
Kerttu Niskanen hjälper Krista Pärmäkoski efter VM-lopp.
Bild: Lehtikuva

Medaljkontot stampar på noll för Finland i Planica. I dagens fristilsmil var pallen inte ens nära. De finländska damerna tappade massor av sekunder på slutet.

De finska förväntningarna var relativt lågt satta inför damernas intervallstart i VM.

Och efter avgörandet i fristilsmilen kan Finlands längdlandslag summera en till medaljlös dag i Planica. Den blåvita kvartetten var inte nära att kliva upp på pallen.

Favoriterna Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jessie Diggins var i särklass och gjorde upp om medaljerna. Bakom dem ramlade finländskorna in på rätt väntade placeringar.

Kerttu Niskanen var bästa blåvita åkare för dagen som nia, men hon var nästan minuten efter täten. Niskanen tappade hur mycket tid som helst på slutet – över tjugo sekunder jämfört med Diggins.

– Jag vet inte vad som hände där. Jag blir fundersam över hur dålig avslutningen var. Jag tappade massor av placeringar, säger Niskanen.

Kerttu Niskanen i VM 2023.
Bildtext Kerttu Niskanen hade inget med medaljerna att göra.
Bild: Lehtikuva

Niskanen föll på uppvärmningen inför lördagens skiathlon, men hon menar att problemen med ena benet inte påverkade henne i dag.

– Det här var en fysiskt tuff tävling. Föret var långsamt och man var tvungen att jobba uppför. Jag tyckte att jag orkade helt okej och jag slocknade aldrig.

Piippo: ”Blev stum”

Eveliina Piippo tappade också massor av tid från mellantiden vid 7,7 kilometer till mållinjen och blev 16:e. Hon slog Krista Pärmäkoski med en knapp sekund.

Yle Sportens expert Matias Strandvall var säker på att Piippo hade ramlat omkull på slutet, men så var inte fallet trots att hon tappade en halvminut mot Diggins och rasade i resultatlistan.

– Jag blev stum. Jag var så trött att jag knappt kunde stå på benen i de sista utförsbackarna. Jag är inte alls nöjd och jag har inget att skylla på. Föret gynnade mig, säger Piippo till Yle och konstaterar ändå att hon blickar fram emot torsdagens stafett.

Eveliina Piippo i VM 2023.
Bildtext Eveliina Piippo siktade på topp tio, men chanserna grusades på slutet.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Piippo säger till Yle Sporten att hon tyckte läget var under kontroll, men en lite långsammare start hade varit smartare med facit på hand.

– På slutet var det bara mjölksyra i benen och huvudet var tomt.

Fåordig Pärmäkoski

I stafetten lär Krista Pärmäkoski vara Finlands ankare, men dagens prestation lovade inte speciellt gott.

– Senast nu kan vi konstatera att Krista inte är i den form som hon var i under touren vid årsskiftet, säger Strandvall.

Senast nu kan vi konstatera att Krista inte är i den form som hon var i touren vid årsskiftet

Det var en rätt fårordig Pärmäkoski som kommenterade tävlingen.

– Ingen bra dag. Det var tufft. Marginalen till täten blev stor.

– Jag hade givetvis hoppats på bättre resultat. Nu får jag väl hoppas på underverk för att återhämta mig till nästa start.

Diggins avslutning var magisk

I guldstriden var det USA mot Sverige. Jessie Diggins jagade ett historiskt guld – och hon blev den första amerikanska världsmästaren individuellt i längdåkning.

– En stor idrottare får sin krona på karriären, säger Strandvall.

Jessie Diggins vann fristilsloppet och blev historisk - Spela upp på Arenan

Diggins ledde vid nästan alla mellantider och hennes avslutning var magnifik. Hon körde ifrån sina största konkurrenter under de två sista kilometrarna och vann till slut med hela fjorton sekunder före Frida Karlsson.

– Banan var perfekt för mig. Jag kunde trycka på utför och det passade mig som handen i handsken. Jag kunde jaga sekunder utför och körde på som en galning uppför, säger Diggins till Yle.

Jessie Diggins gråter efter VM-guld 2023.
Bildtext Jessie Diggins infriade amerikanska förväntningar.
Bild: Lehtikuva

Då guldet var säkrat vällde känslorna över Diggins. Hon hade glädjetårar i ögonen då det gick upp för henne att karriärens första individuella VM-guld var klart.

– Det här är glädjetårar. Jag har gråtit mycket, många känslor kommer över mig, säger Diggins.

Lördagens skiathlonmästare Ebba Andersson fullbordade pallen och var knappa tjugo sekunder långsammare än Diggins.

– Jag hade bra knut på slutet. Sedan är det en som åker väldigt fort på slutet och det är inget att göra åt, säger Karlsson enligt Sportbladet.

– Det var länge sedan jag var så trött som när jag korsade mållinjen. Det var nästan som att jag ville lägga mig i fosterställning och bara återhämta mig, men nu känns det bättre. Diggins gör ett otroligt starkt lopp i dag, säger Andersson.

VM på skidor

10 km, fristil, damer:
1. Jessie Diggins, USA 23.40,8
2. Frida Karlsson, SWE + 14,0
3. Ebba Andersson, SWE + 19,5
4. Anne Kjersti Kalvå, NOR + 35,1
5. Ingvild Flugstad Østberg, NOR + 46,6
---
9. Kerttu Niskanen, FIN + 56,6
16.
Eveliina Piippo, FIN + 1.14,5
17. Krista Pärmäkoski, FIN + 1.15,4
32. Jasmi Joensuu, FIN + 2.13,4

Diskussion om artikeln