Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Semifinalmatchen i bandy spelas inte om – Akilles protest gjordes på fel sätt enligt bandyförbundet

Uppdaterad 28.02.2023 15:22.
Bandyutrustning på isen
Bildtext Akilles bandystyrelse beslöt på söndagen att laget inte spelar nästa semifinalmatch innan disciplinnämnden har granskat att allt gick rätt till i lördags. Enligt bandyförbundet gjordes inte protesten på rätt sätt så nästa match spelas redan på onsdag.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Akilles ansåg att en straff hade dömts fel och lämnade in en protest där de krävde att semifinalmatchen skulle spelas om. Protesten godkändes inte av disciplinnämnden.

Det var under helgens andra semifinalmöte mot Narukerä från Björneborg som domaren, enligt Akilles, dömde ett straffslag på felaktiga grunder. Den straffen var avgörande för matchens slutresultat. Matchen slutade 1-2.

Två bandyspelare kämpar om bollen

Bandyförbundet börjar behandla Akilles protest

Akilles kräver att den andra semifinalmatchen ska spelas om.

Akilles lämnade in en protest och ville att Finlands bandyförbunds disciplinnämnd granskar domarbeslutet.

Disciplinnämndens beslut är ändå att matchen inte spelas om.

Matchen kan inte spelas om efter att en videoutredning har gjorts

Protesten har enligt nämnden gjorts på fel sätt. I reglerna står det att domaren ska anteckna protesten i matchprotokollet senast en halv timme efter att matchen blåsts av. Det har inte gjorts i det här fallet.

– Det är klart att jag är besviken och att det harmar, säger Niklas Skog som är vice ordförande i Akilles bandy.

Efter matchen var han och många andra upptagna eftersom föreningen också stod värd då Finlands damlandslag spelade en landskamp.

– Det fanns jättelite tid kvar att göra protesten och vi borde ha bättre juridisk kunskap. Vi kunde ha gjort en protest om domslutet i 24 timmar efter matchslutet men då borde vi ha betalat 500 euro för det.

Akilles bad om en videoutredning och ville att matchresultatet skulle ogiltigförklaras. Men i tävlingsreglerna står det att ifall laget begär en videoutredning kan semifinalmatchen inte spelas om.

Spelare fick varning för ohederligt spel

Det var Narukeräs spelare Joona Rajala som avgjorde matchen efter ett straffslag på tilläggstid i andra halvlek. Akilles beskyller honom för att ha filmat i situationen och fiskat till sig ett straffslag. Nämnden ger ändå Rajala en varning, eftersom han med sina handlingar bryter mot de etiska principerna om schysst spel.

– Jag är mest besviken på själva spelaren, att man i en lagsport beter sig på allt annat sätt än en gentleman, säger Skog.

– Nog har det antagligen varit ett svårt beslut för disciplinnämnden, eftersom de har bestraffat Rajala fast det inte har någon betydelse i det här skedet att få en varning, fortsätter han.

Narukerä leder med 2–0 i matcher. Tre segrar behövs för att gå till final.

Den tredje och kanske avgörande matchen spelas i Björneborg i morgon, onsdag.

Artikeln uppdaterades klockan 15.15 med kommentarer av Niklas Skog.