Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kandidatlistorna erbjuder få överraskningar i Egentliga Finland – De Gröna saknar svenskspråkiga profiler på sin lista

Trängsel vid valstugor vid gågatan i Åbo.
Bildtext Arkivbild. Valfebern stiger i Åboland och snart dyker valstugorna upp i gatubilden i Åbo.
Bild: Yle/ Nora Engström

I det här riksdagsvalet har få partier, förutom SFP, svenskspråkiga kandidater i Egentliga Finland. Utmärkande är att De Gröna inte har en enda svenskspråkig kandidat, säger ÅA-forskare.

Kandidatlistorna i riksdagsvalet erbjuder inte på några stora överraskningar i Egentliga Finland. Det säger forskningschef Lauri Rapeli, vid institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi.

Vänsterförbundet, SDP och Kristdemokraterna har enskilda svenskspråkiga kandidater. De Gröna har inte en enda svenskspråkig kandidat, säger Rapeli.

– I övrigt ser listan ut som väntat.

Lauri Rapeli
Bildtext Enligt forskningschef Lauri Rapeli är det vanligt att partierna har rätt få svenskspråkiga kandidater på sina listor.
Bild: Åbo Akademis bildbank

”Konflikt för vissa svenskspråkiga väljare, som vill rösta grönt”

De Gröna ser inte ut att ha hittat en svenskspråkig profil, som skulle ha ersatt Janina Andersson i rikspolitiken, säger Rapeli. Eftersom partiet inte ställer upp med en svenskspråkig kandidat, så kan det leda till en konflikt för de svenskspråkiga väljare som vill rösta grönt.

Då väger man kanske mellan vad man prioriterar som väljare - miljöfrågor eller en svenskspråkig kandidat, fortsätter Rapeli.

– Jag kan tänka mig att det kan vara ett dilemma för en del svenskspråkiga väljare i Egentliga Finland.

Samtidigt har både SFP och Vänsterförbundet tagit upp miljöfrågor i sina valprogram, vilket kan hjälpa svenskspråkiga väljare att hitta en svenskspråkig kandidat, säger Rapeli.

Inte ovanligt med få svenskspråkiga kandidater

Enligt Rapeli är det främst SFP:s riksdagsledamot Sandra Bergqvist och Vänsterförbundets partiordförande och minister Li Andersson som förväntas vara röstmagneter för de svenskspråkiga väljarna.

Enligt Rapeli har det också tidigare varit så, att de övriga partierna inte har ställt upp med så många svenskspråkiga kandidater i valkretsen.

Det nya välfärdsområdet kan också påverka. Nu kan politikerna ställa upp i tre olika val, och det kan betyda att tillgången till svenskspråkiga kandidater blir mindre i riksdagsvalet.

– Kanske de övriga partierna anser att det inte lönar sig att satsa på svenskspråkiga kandidater, i och med att det finns en stark SFP- närvaro i valkretsen och så Li Andersson.

Samtidigt finns det också rent praktiska orsaker till hur partierna väljer sina kandidater, fortsätter Rapeli.

– Det är helt enkelt också frågan om vem som vill och kan ställa upp som kandidat.

Diskussion om artikeln