Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lilla-Lotta behöver mera plats för barnen – tomt daghem i Störsvik kan flyttas till Sjundeå station

Uppdaterad 13.03.2023 20:13.
Störsvik gamla daghem, en gul byggnad.
Bildtext Det gamla daghemmet i Störsvik kanske flyttas till Sjundeå station och en del av det blir ett daghem igen. Arkivbild.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det tomma daghemmet i Störsvik i Sjundeå tas kanske i bruk igen. Daghemmet Lilla-Lotta i Sjundeå station är för litet och behöver mera lokaler.

Det stod klart redan i höstas att det svenska daghemmet Lilla-Lotta, som finns på Vargsvängen i centrum av Sjundeå, är för litet: det fattades omkring 80 kvadratmeter. Sjundeå kommun hade reserverat 40 000 euro för tilläggsmoduler, men bolaget som skulle leverera dem fanns inte längre när det var dags att beställa.

I kväll (28.2) ska tekniska nämnden ta ställning till ett förslag som går ut på att Lilla-Lotta utvidgas med hjälp av daghemmet som finns i Störsvik.

Förslaget är att den större delen av det äldre Störsvikdaghemmet flyttas till Lilla-Lotta. Den mindre delen föreslås flytta från Störsvik och sedan användas som arbetsrum för dem som jobbar med sanering av vatten- och gatunätet på Vargsvängen.

Tanken är att kommunen hyr daghemsmodulerna av företaget Parmaco i tre till fem år.

Lösningen är tillfällig. I framtiden är det meningen att Lilla-Lotta ska flytta in i ett av de flervåningshus som planeras vid Charlotta Lönnqvists väg i Sjundeå centrum.

Korrigering 1.3.2023 klockan 10:08 Tidigare visade bilden det nyare Störsviksdaghemmet som stängde 2020. Men den byggnad som planeras flytta till Sjundeå centrum är det äldre daghemshuset.

Rabbe Dahlqvist (SFP) föreslog på mötet att ärendet remitteras. Han föreslog att lokalerna i nedre våningen i Aktia-fastigheten undersöks som ytterligare ett alternativ för den svenskspråkiga småbarnspedagogiken.

Tekniska nämnden godkände remissförslaget enhälligt.

Diskussion om artikeln