Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nordic Lights kan köpas upp av amerikanskt bolag: "Någon tycker vi har gjort ett bra jobb"

En hylla är fylld av nytillverkade strålkastare
Bildtext Nordic Lights tillverkar belysning för arbetsmaskiner.
Bild: Anna Wikman / Yle

Amerikanska Methode har lagt ett bud på det Jakobstadsbaserade företaget Nordic Lights. Köpesumman är omkring 132 miljoner euro.

Det Jakobstadsbaserade företaget Nordic Lights som tillverkar belysning för tunga arbetsfordon kan komma att köpas upp av ett amerikanskt bolag.

Det är företaget Methode som genom det nystartade dotterbolaget Montana har gett ett bud på 6,30 euro per aktie. Den totala köpesumman är omkring 132 miljoner euro.

Enligt Nordic Lights vd Tom Nordström kom budet som lite av en överraskning.

– På sätt och vis kan man väl säga att det är någon som tycker att vi har gjort ett väldigt bra jobb när de är intresserade av företaget.

Nordic Lights listades på Helsingforsbörsen i fjol. Nordström säger att tanken var att fortsätta utveckla företaget den vägen. Nu kan det dock hända att framtidsutsikterna ser annorlunda ut.

Klarnar under våren

Methodes bud måste godkännas av minst 90 procent av aktieägarna för att köpet ska gå igenom. Nordic Lights styrelse har föreslagit att aktieägarna godkänner budet.

I nuläget har aktieägare som äger över 50 procent av aktierna i bolaget förbundit sig till ett godkännande. Budet blir officiellt i mitten av mars och är i kraft till mitten av april.

För att affären ska bli verklighet behövs också myndigheternas godkännande.

Ingen anledning till oro

Methode har över 7 000 anställda globalt och omsatte i fjol omkring 1,16 miljarder dollar, motsvarande cirka 1,1 miljarder euro. I jämförelse var Nordic Lights omsättning i fjol 82 miljoner euro.

Methode tillverkar tekniska lösningar för bland annat personbilar och lastbilar.

– De ser det här som en möjlighet att bredda sig till arbetsmaskinerna, som ju är vår nisch, säger Nordström.

Finns det några orosmoment med att eventuellt bli uppköpta av en internationell jätte?

– Alltid kan man ju oroa sig för förändring, men jag ser det som att så länge Nordic Lights är framgångsrika och gör ett bra jobb så kommer vi att ha en bra framtid oberoende vem som är vår ägare.

Diskussion om artikeln