Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera veckor innan orsaken till branden i Petalax är klar

Det kan ta några veckor innan såväl brandorsaksutredning som dödsorsaksutredning är klar för branden i ett egnahemshus i Petalax som inträffade på söndagsmorgonen (26.2).

Mikael Appel på polisen berättar att olika brandprover har skickats till laboratoriet och det kan dröja länge innan det kommer svar, om det kommer svar.

– Det är lång kö, det tar nog minst några veckor innan vi får svar. Om vi får svar, det är inte alltid det hittas någon orsak i sådana här bränder, säger Mikael Appel.

Klockan 9.40 på söndagsmorgonen kom larmet om en husbrand på Långjutvägen i Petalax i Malax. Egnahemshuset var övertänt redan då brandkåren anlände.

Husets tak och golven på bägge våningar rasade ner i samband med branden. Inne i huset hittades en död människa som polisen utgår från är den man som bodde ensam i huset.

Huset totalförstördes i branden och därför meddelar polisen att det kan bli svårt att hitta en brandorsak.

Relaterat

Brandbil som kör ut från räddningsverkets hall.

Flera eldsvådor i Västnyland under fredagen

Tre bränder under en eftermiddag.

Laavu kalliolla alkusyksyn ruskassa.

Skadegörelse vid Molnträsket i Vasa – rastplats brann ner till grunden

Rastplatsen Kuutamolaavu, byggd med Vaasan latus talkokrafter, är en av de nyaste rastplatserna vid Molnträsket i Vasa. Den blev klar för tre år sedan.

Ägaren till det nedbrunna trähuset på Slottsgatan i Åbo har inte vidtagit åtgärder för att skydda huset

Ett trähus på Slottsgatan i Åbo brann i slutet av april och skadades allvarligt.

I mitten av maj uppmanade staden husets ägare att bygga ett stängsel runt huset för att obehöriga inte skulle kunna vistas på området. Staden beslutade också att huset måste skyddas från väder och vind och från skadegörelse.

Fastighetsägaren har trots detta inte gjort någonting för att skydda huset, och därför har byggnads- och tillståndsnämnden igen uppmanat ägaren att skydda fastigheten. Om ägaren inte tar tag i saken inom sju dagar kommer åtgärderna att vidtas på ägarens bekostnad.

Stor rökpelare mot himmelen.

Rökpelare väckte förundran i Borgå och Lovisa

Ingen terrängbrand utan svedjebruk.

Kraftig rökbildning i Borgå kom från svedjebruk

Den kraftiga rökbildningen som på förmiddagen väckte uppmärksamhet i Borgå och Lovisa har visat sig komma från ett svedjebruk.

På grund av den starka rökbildningen misstänkte man först att det var fråga om terrängbrand.

Enligt Yle Östnylands reporter som befinner sig på brandplatsen är det fråga om att markägaren bränner gamla granar för att förhindra att skadeinsekten granbarkborren sprider sig.

En helikopter flyger som bäst ovanför brandplatsen för att övervaka situationen.

8.6. kl. 10:55 Artikeln har uppdaterats och rubriken ändrats med uppgifter om att det är fråga om svedjebruk och inte terrängbrand.

New Yorkissa ilma oli tiistaina täynnä Kanadan metsäpaloista levinnyttä savua.

Skogsbränder i Kanada – dis och munskydd i New York

Luftkvaliteten i New York just nu världens näst sämsta.