Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jessie Diggins hade känslorna på ytan efter sitt livs tävling – hyllas nu av en hel skidvärld: ”Jobbat länge för den här titeln”

Glädjetårar för Diggins efter guldet - Spela upp på Arenan

Den amerikanska längdskidåkningens stora affischnamn levererade i Planica. Jessie Diggins grät glädjetårar samtidigt som många anser att guldet gick till rätt åkare.

Under den första VM-veckan i Planica gick samtliga guld i längdskidåkningen till Norge och Sverige. På herrsidan har Norge dominerat och de svenska damerna har i sin tur gjort slarvsylta av motståndet.

Men på damernas tio kilometer fritt bröts den svenska dominansen. Jessie Diggins blev historisk och satte USA på guldkartan.

– En stor idrottare får sin krona på karriären, sa Yle Sportens expertkommentator Matias Strandvall om Diggins seger.

Ingen amerikansk längdåkare har tidigare vunnit ett individuellt mästerskapsguld. För Diggins har de största framgångarna tidigare kommit i lagsprint.

– Det är ack så viktigt att få med USA och framgång för en amerikansk åkare. Det är väldigt fräscht och kul att se, de har jobbat länge för den här titeln, säger Strandvall.

Diggins blev känslosam då guldet säkrades.
Bildtext Det var tårar av glädje som rann för Diggins efter loppet.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

”Hela skidvärlden unnar henne det här”

Att guldet gick till rätt åkare verkar det råda konsensus om efter tävlingen. Många lyfter fram att Diggins är en värdig mästare.

– Det var många som gick och gratulerade henne från många länder. Det hade de nog inte gjort om det var en svensk eller norsk som vann. Folk tycker nog att Norge och Sverige bara förstör allting så det här var väl roligt, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till Expressen.

– Jag blir rörd. Jag tror hela skidvärlden unnar henne det här, säger Tiril Udnes Weng till VG.

Diggins guld lär inspirera de amerikanska junioråkarna och även laget som är i VM drar nytta av framgången.

– Hon är en av de idrottare som jobbar hårdast. Guldet är en otrolig inspiration och jag tror att alla känner att det en seger för hela laget, säger Julia Kern till NRK.

Efter målgången kunde Diggins inte hålla tillbaka tårarna då många års idogt arbete till slut gav resultat. Och Diggins var inte sen att tacka alla runt omkring sig.

– Jag är otroligt tacksam och stolt över serviceteamet. De gav mig perfekta skidor och det måste man ha för att allt ska fungera. Vi vinner som ett lag och därför är guldet också deras, säger hon till Yle.

Diskussion om artikeln