”Vi vill återse försvunna leenden hos långtidssjuka barn” – du kan stöda Project liv via Tongåvan
För långtidssjuka barn blir sjukhusvistelsen ofta tung och trist. Hela familjen drabbas då ett barn insjuknar och då behövs nånting som piggar upp.
Då ett barn får en diagnos på en långvarig sjukdom, blir det hela familjens sjukdom. Vardagen fylls av sjukhusbesök, medicinering, en massa kontrollbesök och kanske av operationer.
– Project Liv är en förening som vill återse försvunna leenden hos långtidssjuka barn, säger drömsansvariga Mervi Segervall.
Project Liv har tre fokusområden: Liv drömmar, Liv i vården och Liv support.
Stöd Project Liv
Betala in på konto FI76 1113 3000 6201 91 (Kontoinnehavare: Project liv rf.)
Betala med Mobile Pay med koden 89556.
Tillståndsnr: RA/2020/846
Fritt fram att drömma
För att hämta ljusglimtar i vardagen förverkligar Project Liv drömdagar i form av upplevelser eller någon specifik sak som barnet drömt om.
Också i en familj där en förälder är långtidssjuk, kan vardagen blir tung för allihop.
Då det handlar om drömdagarna går det till så att man från vården nominerar en familj för Project Liv, som sedan tar kontakt med familjen.
– Från vården får vi veta vad det handlar om för sjukdom och i vilket stadium av sjukdomen den lilla patienten är. Efter det tar vi kontakt med familjen och uppmanar dem att börja drömma, förklara Segervall.
Det kan handla om att ett barn önskar sig en hundvalp, en cykel, en lekstuga eller att få träffa sin idol.
– Vi går naturligtvis inte och hämtar en hundvalp från en kennel, utan låter familjen själv bestämma vilken ras de vill ha och hämta hundvalpen själv, berättar Segervall.
Hon berättar att många familjer har som önskan att få åka ett veckoslut till ett spa och koppla av, simma, äta gott tillsammans och bara glömma sjukdomen för en stund.
År 2022 ordnade Project liv ungefär 50 drömdagar.
Färggranna väntrum på sjukhusen
Project Liv samarbetar med alla fem universitetssjukhus inom ramen för Liv i vården. Kuopio universitetssjukhus var det senaste som kom med i samarbetet i höstas. Dessutom är några mindre sjukhus med i samarbetet.
– Vi inreder väntrum på sjukhusen med Project Livs färger (gult, rött och blått), och vi för ut sjukhus-kit som innehåller pysselmaterial för barnen. Till exempel nu under sportlovet har det förts pysselmaterial till barn som varit tvungna att ligga på sjukhuset.
Utöver drömdagar och Liv i vården ordnar föreningen också Liv Surprise. Då talar vi om någon mindre överraskning som att till exempel skaffa legoklossar till barnet.
Ifjol skickade de ut ungefär 400 överraskningspaket till familjer med långtidssjuka barn.
– Alla nomineringar till drömdagar och mindre överraskningar till barnet går alltid via föräldrarna, poängterar Mervi Segervall.
Vill man nominera en familj med långtidssjukt barn är det bara att kontakta Project Livs kontor.
– Familjerna är oerhört tacksamma över att får sina drömdagar och många har ringt ännu flera veckor efteråt och tackat och berättat hur mycket glädje det gett familjen, säger Mervi Segervall.
Tredje delområdet inom verksamheten är Liv support. Från föreningen håller de föreläsningar för vårdstuderanden, föreningar och arbetsplatser. De ringer stödsamtal, alltså ett samtal från en medmänniska till en annan.
Privata donationer viktiga
Föreningen Project Liv grundades i Jakobstad i juni 2014 av Nina Brännkärr-Friberg. Nina är ingenjör och mamma till ett tillfrisknat leukemisjukt barn. Med om att grunda var också media- och kulturproducenten Johanna Stenback och patientkuratorn Gunnar Norrlund.
I dag har Project Liv kontor i Jakobstad och Vasa. Dessutom har de två anställda i Nyland och Åboland som jobbar 20 procent var.
Project Liv finansieras med stipendier och pengar från olika fonder och stiftelser. Mindre och större företag donerar pengar till verksamheten. En viktig del av finansieringen är privatpersoner som ger engångsdonationer eller är månadsgivare. Genom att köpa produkter via Project livs webbshop kan man också stödja verksamheten.
Insamlingen startar i Tongåvan i Yle Vega fredagen den 3.3.2023 kl 19.22.
Du kan skicka hälsningar till Tongåvan: Ring 0600-11 12 13 (samtalet kostar 25,41 cent/minut), skicka SMS: toner (mellanslag) hälsningen till 16261, eller skicka e-post till tongavan@yle.fi.