Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skolorna har överseende med elever som inte kommer till skolan när bussarna står – men helst ska föräldrarna ändå skjutsa

Uppdaterad 28.02.2023 20:18.
Barn stiger av buss på busshållplats
Bildtext En busstrejk påverkar många östnyländska barns skolresa. Hemmen måste själv följa med och leta upp information om vilka bussar som går, det kan inte skolorna hålla koll på. Arkivbild.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

De östnyländska skolornas praxis vid en busstrejk är att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen och ungdomarna kommer till skolan.

En eventuell busstrejk påverkar hundratals elever i Östnyland. I Borgå beräknas den påverka ungefär 750 elever i grundskolan som dagligen brukar komma till skolan med något av bussbolagen som omfattas av strejken.

Sibbo kommuns undervisningschef Hannu Ollikainen kommer inte på rak arm ihåg hur många som berörs i kommunen, men minns att det för en tid sedan var runt tusen skolelever som åkte till skolan med lokaltrafiken.

Ingen ersättande skjuts arrangeras av skolorna

Skolorna har meddelat att de inte kommer att arrangera ersättande skjuts för eleverna under en strejk, utan det är vårdnadshavarnas ansvar att se till att barnen kommer till skolan.

Utbildningsdirektör Rikard Lindström i Borgå säger att skolorna har överseende om inte alla elever kan ta sig till skolan.

– Vi ser det här som en force majeure-sak. Det är på föräldrarnas ansvar men går det inte så går det inte. Sunt bondförnuft gäller, säger Lindström.

Barnets frånvaro från skolan skrivs då in i Wilma som en olovlig frånvaro.

Flicka väntar på buss
Bildtext Om en elev inte kan ta sig till skolan på grund av busstrejken skrivs frånvaron in i Wilma. Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford

Sibbo kommun har i sin kommunikation till föräldrarna använt en hårdare i ton och skriver att ”vårdnadshavaren är skyldig att ordna elevens transport”.

Undervisningschef Hannu Ollikainen säger ändå att också de i Sibbo har förståelse för att det är en jobbig situation. Inte kommer de att börja sanktionera någon förälder eller barn för att de inte kan ta sig till skolan.

– Vi önskar att föräldrarna i mån av möjlighet kan skjutsa eller se till att eleverna samåker med bekanta. Om man inte lyckas ta sig till skolan så går det inte och det är ju en beklaglig situation på alla vis, säger Ollikainen.

Kan man inte ta sig till skolan gäller det att läsa självständigt hemma. På Wilma kan eleven följa med vad klasskamraterna gått igenom den dagen.

Både Lindström och Ollikainen önskar att föräldrarna meddelar via Wilma om en elev inte kan ta sig till skolan, så att det inte blir osäkerhet kring var eleven befinner sig.

Strejken börjar den 1 mars

Om bussbranschen inte på tisdag kväll (28.2) kommer överens om detaljerna i busschaufförernas kollektivavtal kommer chaufförer som hör till Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT att börja strejka på onsdag 1 mars genast från efternatten. Strejken kan fortsätta till den 10 mars.

För tillfället finns det ännu inte exakta uppgifter på hurudan effekt strejken kommer att ha på busstrafiken. Det är möjligt att en del turer körs av exempelvis chefer och då prioriteras preliminärt stadslinjerna 1 och 2 i Borgå.

Strejken berör bland annat Borgå trafik, Onnibus och Pohjolan liikenne, men den verkar inte beröra andra mindre bussföretag i regionen. En stor del av bussarna Helsingforsregionens trafik HRT styr över berörs.

Skolskjutsarna i Lovisa påverkas inte.

Artikeln redigerad 28.2 klockan 20.18: Information om HRT:s bussar och Lovisas skolskjutsar lades till.

Diskussion om artikeln