Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Träningskompisens placering sporrar Remi Lindholm inför huvuddistansen – fartfördelningen blir avgörande på tunga banan: ”Bara att pina sig själv i backarna”

Remi Lindholm.
Bild: Lehtikuva

Ett bättre resultat än Eveliina Piippo. Det är Remi Lindholms målsättning då fristilsloppet väntar i Planica. Det gäller att hålla lämplig fart hela tiden, säger han till Yle Sporten.

Remi Lindholm fick VM-debuten undanstökad i fredags och nu är han framme vid sin huvuddistans i Planica. 15 kilometer fritt är den tävling som varit inringad in kalendern för den här vintern.

– Det är några dagar sedan senaste tävlingen och allt har gått bra. Jag har försökt träna lite och hålla igång, säger Lindholm till Yle Sporten.

I skiathlonloppet blev det en 22:a plats för Lindholm efter en stark insats i fristil. Nu är målsättningen att förbättra ytterligare.

Han har siktet inställt på 15:e platsen och en bättre insats än träningskompisen Eveliina Piippo gjorde i damernas fristilslopp. Piippo var 16:e på tio kilometer fritt.

– Jag skulle vara nöjd om jag är bättre än ”Eve”. Jag såg att hon tappade lite placeringar på slutet. Vi måste kanske träna lite snabbhet nästa sommar, säger Lindholm med ett flin.

Fartfördelningen blir viktig

Fristilsbanan i Planica är känd för sina branta partier och knixa utförslöpor. Går man över gränsen blir det kostsamt.

– Det gäller att hålla lämplig fart hela tiden. Det är ett brant parti som kommer två gånger och där måste man åka med jämn hård fart. Går man ut för hårt så blir det tungt på slutet.

– Jag är uthållig men har sämre syreupptagning. Det gäller bara att pina sig själv i backarna, säger Lindholm.

Remi Lindholm i spåret.
Bildtext Lindholm var 22:a i VM-debuten.
Bild: EPA-EFE / AOP

Hyvärinen vill inte känna press, lite fjärilar i magen för Anttola

Förutom Lindholm kommer även Perttu Hyvärinen, Markus Vuorela och Niko Anttola att tävla på onsdag.

Hyvärinen har gjort några bra lopp i fristil den här säsongen och är på pappret Finlands starkaste kort i tävlingen. Han har hunnit återhämta sig sedan fredagens lopp.

– Det är några dagar sedan senaste tävling så allt är bra. Jag har varit ute och känt lite på banan och var man kan öppna spjällen.

– Det blir en tuff tävling där turen inte spelar så stor roll. Den som klarar backarna kommer säkert att lyckas bra, säger han.

Hyvärinen räknar med att norrmännen som vanligt kommer att bli svåra att knäcka. Själv siktar han på en placering bland de åtta bästa.

– Det gäller att åka så snabbt om möjligt från start till mål. På förhand är det här kanske min bästa distans men jag vill ändå säga att skiathlonloppet var min huvuddistans så behöver jag inte känna någon press, säger Hyvärinen med ett leende.

Markus Vuorela kallades in efter Arsi Ruuskanens skada medan Niko Anttola nu ska göra mästerskapsdebut på seniornivå. För bara några veckor sedan blev Anttola juniorvärldsmästare på 10 kilometer fritt.

– Killarna åker ganska så mycket snabbare här än på juniornivå. Banan är tungt och man måste vara i bra form. Jag är så där passligt nervös, säger han.

Herrarnas 15 kilometer fritt börjar klockan 13.30 och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln