Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Du är inte i tid”, och ”lär dig köra” – så här ser vardagen ut för busschaufförer i Åbotrakten

Uppdaterad 01.03.2023 07:59.
En del av Fölis bussar kan stå stilla på grund av strejken - Spela upp på Arenan

Busschaufförer i Åbotrakten får stå ut med både hån och dödshot – men Mary Saarinen vill ändå jobba kvar tills pensionen.

Den planerade busstrejken, som ska hålla på till fredag nästa vecka, blir av. Det blev klart efter att arbetstagarsidan AKT förkastade förlikningsmannens medlingsbud.

I Åbotrakten påverkar strejken linjerna 99, 99A, 99B, 99C, 201, 203, 206, N2, N4, N5, R1 och R2 samt linjerna 6, 6T, 7, 7A, 7T, 32, 32T, 42, 42T, 92, 93 och nattlinje 31. De körs i huvudsak inte under strejken, skriver Åbonejdens lokaltrafik i ett pressmeddelande.

Det betyder att en stor del av bussarna till bland annat S:t Karins, Lundo och Nådendal inte åker.

De turer som eventuellt körs klarnar först när man känner till antalet förare som deltar i strejken. De övriga Föli-linjerna går normalt under strejken.

”Det är så stressigt att många har tagit sjukledigt”

En av de som är beredda att strejka är busschauffören och AKT-medlemmen Mary Saarinen.

Enligt henne borde lönen vara högre än den är idag – bland annat på grund av den stress som busschaufförer får uppleva varje dag.

– Arbetsgivare förstår inte hur stressigt vårt jobb är. Vi tar hand om hundratals personer varje dag. Det är så stressigt att många har tagit sjukledigt.

Får stå ut med dödshot – vill ändå jobba vidare

Saarinen har jobbat som busschaufför i fyra år. Före det jobbade hon som närvårdare, så hon är van med att hantera stress och att möta människor. När hon beskriver hur en vanlig arbetsdag på bussen kan se ut, och vad hon får höra från bussåkarna, är det ändå lätt att förstå att jobbet kan kännas tungt.

– Du vet aldrig vad som kommer att hända under en arbetsdag i trafiken, och all skit kommer till vår nacke. Varje dag kommer det någon och säger ”du är inte i tid”, och ”lär dig köra”.

Saarinen berättar att det kan komma fram passagerare som vill ta livet av sig själv, chauffören eller någon annan. Hon har hört det mesta. Då gäller det att kunna hantera situationen samtidigt som hon också behöver tänka på alla de andra passagararna som finns i bussen.

Gul buss kör i trafiken
Bildtext Enligt Mary Saarinen borde lönen för busschaufförer vara högre än den är idag – bland annat på grund av den stress som de får hantera varje dag.
Bild: Arash Matin / Yle

– Det är inte så stressigt för kroppen men det tar på hjärnan. Jag brukar försöka komma lycklig till jobbet, men alla människor är inte som jag, säger Saarinen.

Saarinen hoppas att arbetsgivarna skulle ta bättre hand om sina chaufförer och lyssna på vad de säger. Annars har de snart inga kvar, då ryktena kring hur stressig branschen är går runt.

Själv vill hon ändå inte lämna branschen.

– Jag ska köra buss tills jag är 65 år. För jag tycker om att ta hand om människor. Jag kan göra mycket då jag kör buss. Det är många människor som inte har en bra dag. En del som kanske vill ta livet av sig. Genom att prata kan du hjälpa, säger Saarinen.

Artikeln har uppdaterats med information om vilka linjer som påverkas av strejken.

Artikeln har 1.3.2023 klockan 7:59 korrigerats. Ursprungligen stod det felaktigt att det var arbetsgivarsidan som förkastade förlikningsmannens medlingsbud.

Diskussion om artikeln