Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Majoriteten av bussarna i huvudstadsregionen står stilla när busstrejken börjar

Uppdaterad 01.03.2023 08:20.
Busslinje 79 i ett vinterlandskap vid en hållplats i Vik i Helsingfors.
Bildtext Bland annat linje 79 mellan Hertonäs och Parkstad trafikeras av bussbolaget Nobina som omfattas av strejken. Det är därför oklart om linje 79 körs under strejken. Arkivbild.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Bussbranschens medlingsbud förkastades på tisdagskvällen (28.2), vilket innebär att den så kallade busstrejken börjar i natt. Då kan största delen av alla bussar inom Helsingforsregionens trafik HRT stå stilla de kommande dagarna.

Klockan 3 på natten till onsdagen den 1 mars inleds en tio dagar lång busstrejk. Detta eftersom arbetsgivarsidan förkastade förlikningsman Jukka Ahtelas medlingsbud. Tvisten gäller kollektivtalet för busschaufförer och servicepersonal.

HRT uppger att strejken skapar omfattande störningar i kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Enligt HRT kör bolagen som omfattas av strejken bolagen uppemot 90 procent av rutterna i regionen.

HRT säger i ett pressmeddelande att det är svårt att på förhand säga hur stor del av linjerna och turerna som körs. Det beror på hur många chaufförer som arbetar under strejken och hur många turer som kan köras med förmanskrafter.

Du hittar information om vilka bussar som kör förbi din hållplats med hjälp av Reseplaneraren.

I tvisten är det Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT som representerar arbetstagarna och förhandlar med Bilbranschens arbetsgivarförbund ALT.

Rättad 1.3.2023 klockan 8.20 - Bolagen som omfattas av strejken kör 90 procent av regionala busstrafiken. Tidigare påstods felaktigt att 90 procent av bolagen strejkar.