Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stoltenberg till Svenska Yle: Redan nu otänkbart att Nato inte skulle reagera om Finland utsätts för militärt hot

Jens Stoltenberg ser Finlands situation som tryggare nu än för ett år sedan. - Spela upp på Arenan

Finlands statsminister Sanna Marin kom med ovanligt skarp kritik under Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs Helsingforsbesök. Så här svarade Stoltenberg på om Turkiets och Ungerns agerande tär på Natos trovärdighet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gav Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung en intervju under sitt besök i Helsingfors.

Finlands riksdag godkänner Finlands Nato-medlemskap i morgon. Vilka följder tror du att det får för medlemskapsprocessen?

– Det betyder att vi snart har Finland som en fullvärdig medlem av Nato. Det som återstår är att Ungerns och Turkiets parlament ratificerar medlemskapet. Det är en prioritet både för Nato och för mig att få de återstående ratificeringarna gjorda så snabbt som möjligt.

Du har nyligen träffat Turkiets president Erdoğan och diskuterat Finlands och Sveriges medlemskap. Vad sa han till dig?

– Han har inga problem med Finland, men han har ju offentligt uttalat sig om de problem som finns från turkiskt håll för ett svenskt medlemskap. Min ställning är ju att både Sverige och Finland uppfyller de krav som ställdes under Nato-toppmötet i juni i fjol som Sverige, Finland och Turkiet alla undertecknade. Tiden har kommit för att ratificera både Sverige och Finland. Det stärker Nato och det transatlantiska samarbetet och det kommer att stärka tryggheten för Finland.

Finlands statsminister Sanna Marin sa idag att Natos trovärdighet och principen om öppna dörrar för de länder som fyller kriterierna kan lida om Finland måste vänta. Ser du en sådan risk?

– Det här är den snabbaste medlemsprocessen i Natos moderna historia. Vi måste komma ihåg att ansökan lämnades i maj i fjol och redan i juni enades alla medlemsländer, också Turkiet, om att bjuda in Finland och Sverige till Nato. Som inbjudna sitter Finland och Sverige redan med vid bordet och integreras hela tiden mer i Natos stuktur och samarbeten. Som ett led i ansökningsprocessen har Natoländer kommit med säkerhetsgarantier till Finland och Sverige. Så det är helt otänkbart att Sverige eller Finland skulle bli utsatta för militärt hot utan att Nato reagerar även under ansökningsperioden. Det sagt är Finland och Sverige snart fulla medlemmar.

Men finns det en risk för att Natos trovärdighet lider om det hela drar ut?

– Hela processen har fortfarande gått väldigt snabbt. Tidigare har en ansökan kunnat ta år, nu blev Finland och Sverige inbjudna på bara några veckor. Vi vill vara tydliga med att Natos dörr är öppen. Principen om öppna dörrar är central för Nato, och jag vill personligen se att situationen löser sig så snabbt som möjligt.

Nästa vecka återupptas Finlands och Sveriges förhandlingar med Turkiet. Samtidigt velar Ungern allt mer med sin tidtabell. Stoltenberg ger ingen absolut deadline för när Natos tålamod med trilskande medlemsländer tar slut, men säger att Finland och Sverige de facto nu är tryggare än för ett år sedan.