Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 30 döda i tågolycka i Grekland: ”Panik och kaos”

Uppdaterad 01.03.2023 16:43.
När morgonen grydde inleddes röjningen efter tågolyckan i Larissa.

Ett passagerartåg och ett godståg har krockat mellan Greklands huvudstad Aten och landets näst största stad Thessaloníki. Olyckan har krävt åtminstone 36 liv och närmare 100 är skadade.

Räddningsinsatserna pågår fortfarande vid olycksplatsen och militären har kallats in för att hjälpa till. Olyckan inträffade vid midnatt på tisdagskvällen nära staden Larissa. De mötande tågen kolliderade och delar av passagerartåget började brinna.

I nuläget är det oklart exakt vad som orsakade kollisionen. Enligt grekiska myndigheter var drygt 350 personer ombord på passagerartåget.

– Evakueringsprocessen pågår under mycket svåra förhållanden, säger Vassilis Varthakoyiannis vid räddningstjänsten och tillägger att det handlar om en mycket allvarlig olycka.

I grekiska medier kallar man tågolyckan för den värsta någonsin i Grekland.

Olyckan inträffade 380 kilometer norr om Aten. Passagerartåget var på väg till Thessaloníki, dit det var 130 kilometer kvar, när det krockade med godståget. Godståget var på väg från Thessaloníki till Larissa.

Grek på tåget som krockade: "Det var panik" - Spela upp på Arenan

Svåra brännskador

Enligt sjukhusuppgifter har åtminstone 25 av de 85 skadade fått allvarliga skador. Många av de skadade har brännskador. Många är fortfarande fast i tåget och dödssiffran befaras stiga ytterligare.

En person ombord på tåget berättar för grekiska reportrar hur han kände kraftiga inbromsningar och såg gnistor innan krocken.

– Vår vagn spårade inte ur, men de framför oss gjorde det och krossades, säger han utan att ge sitt namn.

Brandbilar och ambulanser på plats vid en tågolycka.
Bildtext Rök stiger från tågen efter olyckan.
Bild: EPA-EFE
Ett tåg som spårat ur krockat med ett annat. Rök stiger från tågen.
Bildtext En del av vagnarna i passagerartåget spårade ur.
Bild: EPA-EFE

Guvernören Konstantinos Agorastos säger att de två första vagnarna började brinna och är så gott som totalförstörda. En annan passagerare berättar för grekiska ERT att han lyckades ta sig ut ur tåget genom att bryta sönder ett fönster med sin väska.

– Det var panik i vagnen, människor som skrek, säger han också utan att ge sitt namn.

En annan berättar att krocken kändes som en jordbävning.

Greklands transportminister avgick

Senare under onsdagen meddelade Greklands transportminister Kostas Karamanlis att han lämnat in sin avskedsansökan till följd av den förödande tågolyckan.

Karamanlis sa att han ser det som sin plikt att avgå.

– Det är det minsta jag kan göra för att hedra minnet av offren.

Han sa också att han tar på sig skulden för ”statens långvariga misslyckanden”.

Källor: AFP, Reuters, AP

Artikeln har uppdaterats under morgonen 1.3 i takt med att dödssiffran stigit. Artikeln har också uppdaterats med videor. Uppdatering klockan 16.40 med ministeravgången.