Nu finns alla fyra stora rovdjur i Österbotten – järven blir allt vanligare
Det verkar bli allt vanligare att järv rör sig i Österbotten. Samtidigt finns det nu fyra vargflockar i Österbotten.
Numera finns alla fyra stora rovdjur – alltså björn, varg, lo och järv – i Österbotten. Järven är den senaste nykomlingen, den ökar i hela landet och väldigt mycket i Österbotten, enligt verksamhetsledare Mattias Kanckos på Pedersörenejdens jaktvårdsförening
– Man räknar med att det finns 400 i hela landet nu. En söndag då det var fint väder kom rapporter om järvspår från sju olika ställen (i Esse), säger Kanckos.
Framförallt har järven visat sig på viltkameror i Pedersöre, Kronoby och Nykarleby.
– Jägarna har fått bilder nästan stup i kvarten.
De kan ta rådjur, vitsvanshjortar och till och med mindre älgar, trots att det är ett så litet djur
Kanckos berättar om en händelse då järven tog en vitsvanshjort, mitt framför viltkameran.
– Det var en lång och blodig kamp, men järven vann till slut. De kan ta rådjur, vitsvanshjortar och till och med mindre älgar, trots att det är ett så litet djur. De har överraskat mig, de är bättre jägare än jag hade kunnat förutse.
Människor behöver ändå inte vara oroliga för att järven ska attackera. Inte heller är den farlig för jakthundar som vargen kan vara.
– Vi har haft några tillfällen när jakthundar har följt efter järven, men då har den klättrat upp i träd.
Överlag är järven enligt Kanckos ett djur som är ganska lätt att leva med, utom kanske för fåren.
– Om järvarna blir fler så få se hur de reagerar inför fårhagar. Där är jag lite bekymrad om de eventuellt hittar på att ta får.
Fyra vargflockar i Österbotten – en i Nykarleby/Pedersöre
Det finns cirka fyra vargflockar i svenska Österbotten. Efter en paus finns igen en flock i Nykarleby/Pedersöre med minst fyra individer.
Reviret sträcker sig från Purmo via Jeppo och mot Pensala och vargarna rör sig aktivt på området, berättar Kanckos.
– De senaste nätterna har vi haft flera gårdsbesök i Lillby (Purmo), som vi är lite bekymrade över. Vi vet inte om det är en eller flera men under nätterna har varg varit inne på gårdsplaner och kring fähus. Det är lite oroväckande beteende.
Förutom Jeppoflocken finns tre flockar söder om Malax och ytterligare tre flockar som finns i finska Mellersta och Södra Österbotten, men som tidvis också rör sig i Österbotten.
I februari har Kanckos tillsammans med personal från viltforskningsinstitutet flera dagar varit ute och kartlagt Jepporeviret närmare.
– Vi har hittat dem varje dag. Man söker längs vägarna och till sist hittar man var de håller till.
Utöver flocken har enstaka vargar också rört sig i regionen hela vintern.
– Det har varit ett typiskt vårtecken att ungvargar passerar, men det vi ser nu är att observationerna har ökat hela vintern.
Kanckos har ändå inte sett någon av de vargar han spårat.
– Vi spårar aldrig så att vi går efter dem utan vi bakspårar för att inte störa dem. Däremot har vi hittat mycket intressant.
I Fagerbacka i Purmo har flocken tagit ett rådjur.
– I Jeppo hittade vi en vitsvanshjort som de hade ätit och den var fullständigt uppäten. Kommer man dit på sommaren skulle man knappt kunna se vad som hänt. Vargen äter ju till och med upp benen.
Hur känns det att spåra en flock där du vet att det finns åtminstone fyra individer?
– Jag vet att vargarna går undan mig. Det skulle kanske vara värre om man är ute i mörker och känner sig mer osäker. Men jag har inte varit rädd någon gång.
Av misstag stötte Kanckos (nästan) på en varg en gång.
– Det gick två spår ut ur ett område och jag tänkte att vi bakspårar dem, men då låg en tredje varg kvar i området. Men jag hann inte se den för den for i väg från mig.
I Jeppo fanns också en flock för några år sedan, men för ett år sedan verkade den ha försvunnit.
– Det blev en överraskning att det blev en föryngring där.
Teorin är att tiken av någon anledning blev ensam i fjol under hösten och vintern. Men att en ny hane dök upp på vårvintern och att paret hann få valpar.
En flock till ryms i Pedersöre/Kronoby
Kanckos har i flera år talat om att många däggdjursarter mår bra och ökar i antal.
– För en biolog är det jätteintressant att vi har många arter nu som inte alls fanns i min barndom.
När folk flyttar till städerna blir det mer utrymme (på landsbygden) för de större djuren och de flyttar in
Kanckos talar om närmare tio arter som finns nu, men som inte fanns på 1980-talet. Förutom de fyra stora rovdjuren är det till exempel skogsren, rådjur, vitsvanshjort och utter. Vildsvinet är också på väg tillbaka, enligt Kanckos.
Och fler vargflockar är att vänta i fall utvecklingen fortsätter som i dag, påpekar Kanckos.
– Ser man på kartan så skulle det i Esse/Kronoby/Terjärv/Evijärvi åtminstone i teorin räcka till för en till flock, så man kan kanske vänta sig att det flyttar hit vargar.
– När folk flyttar till städerna blir det mer utrymme (på landsbygden) för de större djuren och de flyttar in, säger Kanckos.
Ökningen har enligt honom också att göra med att vi i dag har mer skyddad natur, som nationalparker och skyddsområden, än tidigare.
Väntar du dig flera vargflockar i regionen?
– Det är upp till våra beslutsfattare. Vargarna kan öka kraftigt, det finns mat och utrymme för fler vargflockar. Så låter man det utvecklas på naturlig väg kommer vi att se fler flockar, helt klart.
Kolla in var stora rovdjur har observerats: Luonnonvaratieto.luke.fi