Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Fortsätter Jenny Rautionahos fina form? Kan skriva historia i stora backen

Uppdaterad 01.03.2023 18:34.

Jenny Rautionaho visade framfötterna i gårdagens backkval. I kvällens tävling kan hon skriva historia.

18.30 Backe, damer HS 138

Finland: Jenny Rautionaho, Julia Kykkänen

Kommentator: Mikael Oivo

Damernas backhoppning, HS 138 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Vinner Althaus rubbet?

Katharina Althaus har kammat hem tre VM-guld i Planica och är störst favorit att vinna även i dag. Tyskan stod över träningarna i stora backen, och visade med sin kvalseger att självförtroendet är skyhögt för tillfället.

Världscupledande Eva Pinkelnig försöker utmana tillsammans med bland annat den tidigare OS- och VM-guldmedaljören Maren Lundby. Norskan har haft en svår säsong men hon har visat på VM, framför allt i stora backen, att formen är på kommande.

Slovenskorna Ema Klinec och Nika Kriznar är de stora hemmahoppen i tävlingen. Juniorvärldsmästaren Alexandria Loutitt från Kanada slutade tvåa i kvalet och kan eventuellt få sitt stora genombrott ifall hon klarar av att få två lyckade hopp i tävlingen.

Finland: Rautionaho fortsätter imponera

Jenny Rautionaho gladde med sin 16:e plats i normalbacken, men konstaterade efteråt att hon längtar efter tävlingarna i stora backen som passar henne bättre. Uppenbarligen visste den 26-åriga Rovaniemibon vad hon talade om. Tack vare en fin nionde plats i kvalet är förväntningarna högt uppskruvade.

Efter Julia Kykkänens enorma besvikelse i normalbacken där hon inte klarade av att gå vidare från kvalet, verkar hon vara tillbaka på sin normalnivå. En 22:a plats i kvalet i stora backen avspeglar mycket väl hennes nivå i vinterns världscuptävlingar.

VM och OS-historia: Rekord kan slås och tangeras i dag

Finlands bästa placering genom tiderna i VM eller OS i dambackhoppning är Julia Kykkänens tionde plats i Val di Fiemme år 2013. I dag har Jenny Rautionaho realistiska möjligheter att skriva finländsk dambackhoppningshistoria.

Katharina Althaus kan bli historisk hon med. Om hon i dag blir världsmästare för åttonde gången i karriären går hon upp jämsides med Thomas Morgenstern i alla tiders statistik i antalet VM-guld.

Diskussion om artikeln