Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bola Tinubu segrare i kaotiskt presidentval i Nigeria

Bola Tinubu, en man klädd i blått med blå hatt, omringad av människor.
Bildtext Bola Tinubu ser ut att bli president i Afrikas folkrikaste land Nigeria.
Bild: Akintunde Akinleye / EPA

Det regerande partiets kandidat Bola Tinubu segrar i presidentvalet i Nigeria. Det här klarnade på onsdagsmorgonen efter en kaotisk rösträkning och ett omtvistat val.

70-årige Tinubu fick 37 procent av rösterna, vilket motsvarar 8,8 miljoner röster. Den främsta oppositionskandidaten Atiku Abubakar blev tvåa och fick 29 procent av rösterna.

De två ledande oppositionspartierna kräver ändå att valet ogiltigförklaras. Enligt dem kan det ha funnits omfattande valfusk, i och med att det tagit så lång tid att få ett resultat efter helgens val.

Det är vanligt att partier i Nigeria överklagar valresultat, men högsta domstolen i landet har aldrig upphävt ett valresultat.

Det regerande partiet APC uppmanar oppositionspartierna att acceptera att de förlorat.

Källor: AFP, Reuters

Utrikes

En personbil i rasmassorna efter det stora raset på väg E6 i västra Sverige. Bitar av vägbeläggning ligger varvat med grönt gräs och gråbrun lerjord.

Kvicklera – när lerjord blir flytande i samband med ett ras

Istiden skapade lerjordar som kan bli farlig kvicklera.

Belägrade armenier i Nagorno-Karabach avväpnas i utbyte mot mat

Etniska armenier i den azerbajdzjanska enklaven Nagorno-Karabach har börjat lägga ner sina vapen enligt ett avtal om eldupphör tidigare i veckan.

Den första humanitära Röda Kors konvojen med förnödenheter till 120 000 belägrade armenier, har samtidigt anlänt till Nagorno-Karabach.

Det ryska försvarsministeriet som övervakar eldupphöret, säger att armenierna i enklaven har överlåtit sex bepansrade fordon fulla med vapen.

Ryssland har i gengäld levererat 50 ton mat.

Thailands största parti bytte partiledare på grund av militärens motstånd

Thailands största parti Kao Klai eller Framstegspartiet, har bytt ledare, trots att partiet vann en jordskredsseger i parlamentsvalet i maj.

Partiledaren Pita Limjaroenrat, fick inte tillräckligt stort stöd i parlamentet för att utses till premiärminister på grund av militärens motstånd.

Militären och rojalister anklagade Pita för att ha brutit mot regler som förbjuder parlamentsledamöter från att äga medier.

Pita lämnade därför ordförandeposten och han ersattes på lördag av partiets generalsekreterare Chaithawat Tulathon.

Chaithawat säger att han stannar kvar som partiledare tills Pita kan återvända till politiken.

Bild tagen uppifrån på en motorväg som rasat samman. I bild syns flera lastbilar och byggnader samt skog i närheten av vägen.

Polisen utreder om sprängning orsakat enormt vägras i Sverige – flera är skadade

Totalt är en yta på ungefär 14 000 kvadratmeter drabbad.