Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bola Tinubu segrare i kaotiskt presidentval i Nigeria

Bola Tinubu, en man klädd i blått med blå hatt, omringad av människor.
Bildtext Bola Tinubu ser ut att bli president i Afrikas folkrikaste land Nigeria.
Bild: Akintunde Akinleye / EPA

Det regerande partiets kandidat Bola Tinubu segrar i presidentvalet i Nigeria. Det här klarnade på onsdagsmorgonen efter en kaotisk rösträkning och ett omtvistat val.

70-årige Tinubu fick 37 procent av rösterna, vilket motsvarar 8,8 miljoner röster. Den främsta oppositionskandidaten Atiku Abubakar blev tvåa och fick 29 procent av rösterna.

De två ledande oppositionspartierna kräver ändå att valet ogiltigförklaras. Enligt dem kan det ha funnits omfattande valfusk, i och med att det tagit så lång tid att få ett resultat efter helgens val.

Det är vanligt att partier i Nigeria överklagar valresultat, men högsta domstolen i landet har aldrig upphävt ett valresultat.

Det regerande partiet APC uppmanar oppositionspartierna att acceptera att de förlorat.

Källor: AFP, Reuters

Utrikes

Ledsna människor utanför Högsta domstolen i Moskva efter hbtq+-beslut.

Nytt drastiskt steg i Ryssland: Högsta domstolen förbjuder all hbtq-verksamhet

Putin vill ha ”traditionella värderingar”.

Shane MacGowan står på scenen med en mikrofon framför sig.

Musikern Shane MacGowan är död

Den brittisk-irländska artisten Shane MacGowan, 65, har avlidit efter att länge ha vårdats på sjukhus för hjärnhinneinflammation, uppger hans hustru på sociala medier.

MacGowan var låtskrivare samt sångare och gitarrist i The Pogues och senare i The Popes. The Pogues, vars mest aktiva tid inföll 1982 - 1996, är det största bandet inom brittisk-irländsk folkpunk.

Han är känd bland annat för den välkända julballaden ”Fairytale of New York” där Shane MacGowan sjunger tillsammans med sångaren Kirsty MacColl (d. 2000)

Under den senaste tiden fick Shane MacGowan också uppmärksamhet som bildkonstnär och han slutade med sitt uppseendeväckande drickande.

Inflationen i Euroområdet överraskande låg: 2,4 procent

I oktober har priserna i Euroländerna stigit överraskande lite. Eurostats färska inflationstal är 2,4 procent, vilket är 0,3 procentenheter lägre än förväntningarna.

Reuters mäter förväntningarna genom en gallup bland ekonomer. När inflationstalet visar sig vara lägre än förväntningarna brukar marknaden reagera, bland annat genom snäppet högre aktieindex och något lägre marknadsräntor.

Dagens notering har fått marknaden att tro att centralbanken ECB kan börja sänka styrräntan så tidigt som i april.

Det svalnande inflationstalet drivs bland annat av sjunkande energipriser, de sjönk med 11,5 procent i oktober. Men utöver det så har livsmedel och andra varor nu en lägre inflationstakt.

Källor: Reuters, Financial Times