Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljonskadestånd till Kobe Bryants änka Vanessa efter att bilder från hans dödskrasch spridits

Vanessa och Kobe Bryant på röda mattan. Kobe håller om Vanessas gravida mage.
Bildtext Vanessa Bryant och Kobe Bryant poserar på en gala år 2019. Ett år senare dog basketlegendaren i en helikopterolycka.
Bild: Imagespace / Alamy/All Over Press

Tre år efter helikopterolyckan som ledde till basketlegendaren Kobe Bryants död beviljas hans änka Vanessa Bryant 29 miljoner dollar i skadestånd av Los Angeles County.

Vanessa Bryant stämde Los Angeles County efter att bilder från olycksplatsen där hennes man och dotter dog spridits. Nu har parterna nått en förlikning.

Basketspelaren Kobe Bryant, hans dotter Gianna och sju andra dog i en helikopterolycka i Los Angeles den 26 januari 2020.

Brandmän och poliser som jobbade för Los Angeles County fotograferade olycksplatsen och delade sedan vidare bilderna. De har främst visat bilderna för kollegor, men också för andra bekanta. Bilderna har också visats exempelvis på en barrunda.

Skadestånd också till andra drabbade

Los Angeles County har gått med på att förlika och betalar 28,85 miljoner dollar i skadestånd till Vanessa Bryant.

– I dag markerar en lyckad kulmen på fru Bryants modiga kamp för att ställa de som engagerat sig i det här groteska beteendet till svars. Hon kämpade för sin man och sin dotter och för alla familjer vars döda familjemedlemmar behandlats lika respektlöst, säger advokaten Luis Li som representerade Bryant.

I skadeståndsbeloppet ingår 15 miljoner dollar som en domstol redan beslutat att staden ska betala efter att räddningspersonal kränkt familjens integritet och orsakat känslomässigt lidande. Det här beslutet kom en domstol fram till i augusti i fjol då Vanessa Bryant vittnade om att bilderna orsakat henne stor sorg och panikattacker.

Mira Hashmall, som representerade Los Angeles County i fallet, säger att förlikningen är rättvis och rimlig. Enligt Hashmall betyder den här skadeståndssumman att Bryantfamiljen i framtiden inte kan kräva mer pengar av staden och inte heller stämma den.

Också Chris Chester, som förlorade sin fru och dotter i samma olycka, hade stämt Los Angeles County. Han får en skadeståndssumma på 19,9 miljoner dollar.

Källor: AFP, ESPN