Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Kaffet i vrångstrupen” – eldklot på oktoberhimlen kom inte från vårt solsystem

På bilden syns eldklotet som ett svagt sträck ovanför norrskenen.
Bildtext På bilden som är tagen i Sastamala av Kari Haila syns eldklotet som ett svagt sträck ovanför norrskenen.
Bild: Kari Haila

Ett märkligt eldklot flög över Finland den 23 oktober ifjol. En arbetsgrupp vid den astronomiska föreningen Ursa har räknat ut att klotet kom från ett annat solsystem, vilket gör det historiskt.

Det är bara tredje gången någonsin som man har kunnat fastställa att en interstellär himlakropp träffat jorden, berättar Ursa.

Stjärnfallet på oktoberhimlen väckte först uppmärksamhet för att det pågick så länge. I vanliga fall räcker ett stjärnfall högst ett par sekunder, men det här eldklotet syntes på himlen i över fem sekunder.

Eldklotet fångades också upp av flera av de kameror som hör till Ursas eldklotsnätverk. Dessutom fick Ursa in en stor mängd observationer via sin observationstjänst Taivaanvahti.

När nätverkets analytiker beräknade eldklotets bana kunde de konstatera att den nuddade den yttre atmosfären på 112 kilometers höjd, ungefär där också norrsken uppstår. Den flög i en bana från nordost till sydväst, ungefär i en linje över Haapajärvi och Kristinestad.

I beräkningarna kom de också fram till att eldklotet rörde sig med så hög hastighet att det inte kunde härstamma från vårt solsystem.

”I den stunden satte jag kaffet i vrångstrupen”, säger analytikern Jaakko Visuri i Ursas pressmeddelande.

Jaakko Visuri i Ursas eldklotsgrupp.
Bildtext Jaakko Visuri hör till Ursas eldklotsnätverk.
Bild: Matti Myller / Yle

Första interstellära meteoroiden som hittats av amatörer

Sedan tidigare fanns bara två fall där man säkert har kunnat fastställa att en himlakropp från ett annat solsystem träffat jorden. De två övriga upptäcktes med amerikanska underrättelsesatelliter.

”Det här är den första interstellära meteoroiden som säkerställts helt med amatörers kamerastationer”, säger Jaakko Visuri.

De beräkningar som Ursas analytiker gjort har också bekräftats av en forskargrupp i Barcelona i Spanien.

Enligt beräkningarna hade eldklotet en diameter på under tio centimeter och en massa på ungefär ett kilo. Enligt Visuri var den gjord av sten eller något tyngre material.

Exakt varifrån stenen färdats till vårt solsystem går inte att säga utan att känna till exakt hur Vintergatan rör sig i förhållande till andra solsystem, enligt Visuri.

Källa: Ursa