Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland satsar stort: 740 000 euro till tvåspråkiga kandidater

En spargris med glasögon står på ett bord. I förgrunden bland annat högar med slantar och en kalkylator.
Bild: Andrey Popov

Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland stöder kandidater inför riksdagsvalet och finansierar en valvideo med sammanlagt 740 000 euro. Nu ska stiftelsen bli tydligare i hur pengar delas ut.

Tvåspråkiga kandidater oberoende partitillhörighet har igen kunnat vända sig till Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland för att få valbidrag. I år har det kommit in 326 ansökningar.

– Det är dubbelt fler i förhållande till hur många som fick stöd vid riksdagsvalet 2019, säger stiftelsens ombud Ted Urho.

Få kandidater får full pott

De flesta kandidaterna får mellan 2 000 och 4 000 euro i bidrag. Maximibeloppet är 6 000 euro, helt i enlighet med vad valfinansieringslagen tillåter.

- Det finns några stycken som får 6 000 euro, så kallade fullpottar.

Fördelningen mellan partierna är att cirka 75 procent av bidragen går till kandidater från Svenska folkpartiet och resten, 25 procent, går till kandidater från andra partier.

Nytt för i år att alla kandidater som vill ha pengar till sin valkampanj från stiftelsen går med på att deras namn publiceras av stiftelsen.

– Vi publicerar inte vem som har sökt utan endast namnen på alla som har fått bidrag och storleken på det bidraget, förklarar Ted Urho.

Finlandssvenska finansiärer

Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland finansieras av Svenska kulturfonden, Stiftelsen Tre Smeder, Konstsamfundet och Svenska folkskolans vänner

En del finansiärer betalar årligen ut större summor till Stiftelsen för ett tvåspråkigt Finland. Till exempel Stiftelsen för Tre Smeder understöder årligen med 100 000 euro medan till exempel Konstsamfundet betalar ett valbidrag på 75 000 euro.

I år har Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland drygt 450 000 euro att dela ut till tvåspråkiga kandidater. Det är ungefär samma summa som delades ut vid valet 2019.

– Då var det 465 000 euro och jag gissar att vi kommer att gå över 450 000 euro men exakt med hur mycket kan jag inte svara på, säger Ted Urho.

Ted Urho är ombud för Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland.
Bildtext Ted Urho är ombud för Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland.
Bild: Axel Rappe / Yle

Valfilm för 290 000 euro

Dessutom har Svenska kulturfonden gett ett extra anslag på 290 000 euro för en audiovisuell valkampanj som ska påminna väljarna om vikten av det tvåspråkiga samhället.

– Vi håller på med en valfilm som kommer att gå på bio i hela landet veckoslutet innan förhandsröstningen börjar.

Kampanjen ska också synas i gatubilden i huvudstadsregionen, Tammerfors, Åbo och Vasa. Dessutom kommer kampanjen att synas i spårvagnar och metro i huvudstadsregionen

Inför riksdagsvalet 2019 hade stiftelsen en liknande valvideo men då framgick det inte att det var Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland som stod bakom den. Först efter att Svenska Yle kollade med en rad finlandssvenska institutioner kom det fram att den var finansierad av Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland.

Nu gäller öppenhet

I år kommer stiftelsen öppet berätta att de står bakom videon. Nu vill stiftelsen minska på hemlighetsmakeriet och redogör öppet för finansiärer och bidragsmottagare. Allt som ett led i ett större transparensarbete.

– Våra finansiärer har delvis initierat detta då de har gått in för att vara väldigt öppna med varifrån pengarna kommer och vart pengarna går.

Enligt stiftelsens ombud Ted Urho får stiftelsen på detta sätt en motprestation från kandidaterna när de tillåter att deras namn som bidragsmottagare publiceras.

– Det betyder att det blir en lista på alla de beslutsfattare som jobbar för det tvåspråkiga. Det blir konsumentupplysning: att dessa beslutsfattare jobbar för ett tvåspråkigt Finland.