Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå energi sänker elpriserna i april

Borgå Energi sänker elförsäljningspriserna för sina tillsvidareavtal från och med april. Priserna höjdes i höstas.

Marknadspriset på el har under början av året varit märkbart lägre efter den kraftiga uppgången under 2022, vilket är orsaken till att Borgå energi nu sänker priserna.

Det är energipriset som sänks, grundavgifterna förblir oförändrade.

Priset på ett av avtalen sänks till exempel från 17,65 cent per kilowattimme till 13,22 cent per kilowattimme i april.

De kommande sänkningarnas inverkan är i medeltal cirka 9 euro per månad i en våningshuslägenhet med en årlig förbrukning på 2 500 kilowattimmar och cirka 47 euro per månad i ett eluppvärmt småhus med en årlig förbrukning på 18 000 kilowattimmar.

Relaterat

Illustrerande bild på en vätgasfabrik. Ett industriområde vid havet.

Gasledning och kustbana – vätgasen kan ge satsningar i infrastruktur i Kristinestad

Gasgrid planerar dra vätgasledning till Kristinestad.

Fortum fortsätter samarbete med sydkoreanskt kärnkraftsbolag

Energibolaget Fortum har slutit ett intentionsavtal om kärnkraftssamarbete med sydkoreanska Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Genom avtalet utvidgas det samarbete bolagen tidigare hade inlett kring utredning av nya potentiella kärnkraftsanläggningar.

Avtalet gäller samarbete och informationsutbyte kring kärnanläggningar och nya reaktormodeller men också trygg och effektiv drift av existerande kärnkraftverk, uppger Fortum.

Fortum och KNHP ingick ett första intentionsavtal om samarbete år 2018, men det senaste avtalet är enligt bolaget ett led i en tvåårig utredning av förutsättningarna för såväl minikärnkraftverk som stora rektorer i Finland och Sverige.

Utredningen inleddes i november 2022 och ser på teknologi och lönsamhet, men beaktar också politiska, juridiska och samhälleliga aspekter. Förutom KHNP har Fortum också ingått intentionsavtal med brittiska Rolls-Royce SMR och franska EDF samt Outokumpu och Helen i Finland.

Outokumpus stålverk i Torneå.

Outokumpu och Fortum vill satsa på minikärnkraftverk i Torneå

Outokumpu är vår största elköpare, vill skapa egen energi.

Skylt inne på Vasa elektriskas kontor som guidar kunder till kundtjänsten.

Vasa elektriska sänker priset på basel

Vasa elektriska sänker priset på ett av sina vanligaste tillsvidareavtal, basel. Från den första juli är priset 11,85 cent per kilowattimme.

Elpriset negativt under eftermiddagen

Elen är ovanligt billig i dag. Elpriset är till och med negativt fram till klockan 18.

Billigast är elen 14-15-tiden, då börspriset ligger en halv cent på minus, visar den samnordiska elbörsen Nordpools statistik.

När elpriset ligger på minus måste elproducenterna betala för att få mata ut el i elnätet. Det här syns också på elräkningen för den som har börsel. Minuspriset dras nämligen av från den marginal man betalar till elbolaget.

Dessutom måste man betala för elöverföringen. Därför går det inte att spara pengar på att använda el, trots att elpriset är negativt, skriver tidningen Aamulehti.

Foto av Olkiluoto 3 reaktorn som är röd och kantig med en cylinderformad stor silo i mitten som är silverfärgad.

Olkiluoto var tvungen att bromsa elproduktionen – elen är för billig

Elproduktion kan tvingas bromsas allt oftare i framtiden.