Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Två byggarbetare föll ner från ett tak i Borgå, en av dem dog – de ansvariga dömdes till böter

Anonyma byggarbetare lägger ett plåttak
Bildtext Byggarbetarna var uppe på ett halvfärdigt plåttak. Illustrerande arkivbild.
Bild: Mostphotos

Östra Nylands tingsrätt har dömt ett estniskt byggföretag och dess direktör till böter efter en byggplatsolycka i Borgå 2019.

Domen gäller ett fall i november 2019, då två byggarbetare föll ner från taket i samband med ett småhusbygge i Västra Haiko.

Den ena byggarbetaren började glida ner från det halvfärdiga plåttaket. Kollegan försökte då ta tag i byggarbetaren men lyckades inte. En av byggarbetarna omkom på olycksplatsen medan den andra skadades allvarligt.

En gul skyddshjälm

IS: Åtminstone en död i allvarlig arbetsolycka i Borgå

Två byggarbetare föll från ett tak i Västra Haiko.

Byggföretaget ska betala 7 000 euro i samfundsböter och dess direktör ska betala 75 dagsböter för arbetarskyddsbrott och dödsvållande.

Den som huvudsakligen genomförde byggprojektet döms också till 75 dagsböter för samma brott. Småhuset som byggdes var hens.

Tingsrätten: Bristfällig säkerhet

Östra Nylands tingsrätt anser att den som huvudsakligen genomförde byggprojektet bröt mot arbetarskyddsbestämmelserna.

Hen hade tillsammans med arbetsgivaren underlåtit att se till att det finns konstruktioner som förhindrar fall på byggplatsen. Det fanns inte heller fästen som krävs för arbetarnas selar. Dessutom fanns det ingen skriftlig plan för arbetssäkerheten.

Tingsrätten anser också att arbetsgivarens representant inte hade sett till att övervaka säkerheten på byggarbetsplatsen.

Allt det här bidrog till att byggarbetaren omkom, enligt tingsrätten.

Domen föll den 24 februari och har inte vunnit laga kraft.