Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skolflickor fördes till sjukhus efter förgiftningssymptom i Iran

Iranska skolflickor.
Bildtext Iranska skolflickor (Arkivbild)
Bild: Abedin Taherkenareh / EPA

Skolflickor i Iran har under de senaste månaderna uppvisat förgiftningssymptom.

Tiotals skolflickor i en flickskola i staden Pardis i Teheranregionen i Iran fördes till sjukhus efter mystiska förgiftningssymptom, rapporterade nyhetsbyrån Tasnim på tisdagen.

Rapporten är den senaste i en serie misstänkta liknande incidenter. Hundratals fall av andnöd har rapporterats under de senaste tre månaderna bland iranska skolflickor, främst i staden Qom söder om Teheran. En del av flickorna har behövt sjukhusvård.

En regeringstjänsteman sa i söndags att attackerna verkar vara avsiktliga försök att tvinga fram en stängning av flickskolor.

Närmare 700 flickor har förgiftats av giftig gas i Iran sedan november. Ingen har dött men flickorna har drabbats av andningsproblem, illamående, yrsel och trötthet.

Irans riksåklagare meddelade förra veckan att han inleder en brottsutredning.

Samtidigt fortsätter allmänhetens frustration att växa.

Det första fallet i november

Det första fallet rapporterades den 30 november då 18 elever i staden Qom fördes till sjukhus. Sedan dess har mer än tio flickskolor utsatts för liknande attacker i provinsen.

De förgiftade flickorna har rapporterat om en konstig lukt innan de insjuknade.

Förgiftningar har framför allt förekommit i Qom – en stad som är hem för viktiga shiamuslimska helgedomar och det religiösa ledarskap som utgör ryggraden i den islamiska republiken.

Det styrande prästerskapet har utmanats

Sedan september har det prästerliga etablissemanget utmanats av de massprotester som bröt ut efter att en ung kurdisk kvinna, Mahsa Amini, dog efter att ha gripits av sedlighetspolisen för att inte ha följt landets klädkod.

En del iranier spekulerar i att skolflickorna nu förgiftas som något slags hämnd för engagemang i demonstrationer där skolflickor har dragit av sig sina huvuddukar och skanderat slagord mot landets ledning.

Myndigheterna har kommit med vaga kommentarer. En skolflicka som BBC hänvisar till säger att hennes rektor i skolan har hävdat att hon har ett hjärtproblem, och att hon därför tagits in på sjukhus. ”Men jag har inget hjärtproblem!”, säger hon.

Källor: BBC, The Guardian