Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungerns president vill se parlamentet godkänna Finland och Sverige som Natomedlemmar ”så snart som möjligt”

Ungerns president Katalin Novák skakar hand med Polens president Andrzej Duda.
Bildtext Ungerns president Katalin Novák (till höger) skakar hand med Polens president Andrzej Duda i samband med ett toppmöte för de östligaste Natoländerna i Warszawa i februari i år.
Bild: EPA-EFE

Samma dag som det ungerska parlamentet inleder sin behandling av Finlands och Sveriges medlemskap i Nato uttrycker landets president Katalin Novák sitt stöd för en utvidgning av militäralliansen.

I dag börjar ungerska parlamentet diskutera Finlands och Sveriges medlemskap i Nato.

Det framgår av den dagordning som för en vecka sedan publicerades på parlamentets webbplats. Behandlingen har skjutits fram flera gånger sedan i höstas.

Det är fortfarande oklart när parlamentet beslutar om ratificeringen, men Ungerns president Katalin Novák bekräftade på onsdagen på Facebook att parlamentet ”inleder diskussionen om Sveriges och Finlands Natomedlemskap i dag”.

”En del tror att det här är en enkel, teknisk fråga. Det är det inte. Det är ett komplext beslut med allvarliga följder, så det bör övervägas noggrant”, konstaterade hon.

Novák gjorde det också klart att hon vill se parlamentet rösta för en ratificering:

”Min ståndpunkt är tydlig: i dagsläget är Sveriges och Finlands anslutning till Nato motiverad. Jag litar på att parlamentet fattar ett klokt beslut så snart som möjligt!”

Den ungerska presidentens roll är i första hand ceremoniell, men presidenten har också rätt att inlägga veto mot lagstiftning eller be författningsdomstolen granska den.

Omröstning nästa vecka – eller senare?

Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA ska omröstningen i parlamentet ske måndagen den 6 mars, men nättidningen Politico uppger att det blir i månadens slut.

I helgen varnade också premiärminister Viktor Orbáns stab för att beslutet sannolikt flyttas fram till slutet av mars, för att ge de politiska grupperna tid för förhandlingar.

Ungern har sagt att en delegation ska skickas till Sverige och Finland, för att diskutera frågor som man önskar ändra på.

Förutom Ungern är Turkiet det enda Natoland som ännu inte godkänt Finland och Sverige i försvarsalliansen.

Finlands riksdag röstar om Natoanslutningen i dag.