Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många busschaufförer vid Borgå trafik gick i strejk – långvariga chauffören Dick Åberg hoppas på förbättringar så att fler lockas till branschen

En man har händerna bakom ryggen och tittar in i kameran
Bildtext Busschaufförerna är allt äldre och i takt med att folk går i pension blir det bara svårare och svårare att hitta nya, säger Dick Åberg i Borgå.
Bild: Fredrika Sundén / Yle

Busschauffören Dick Åberg i Borgå valde att strejka på egen bekostnad. Förbättringar i arbetsförhållandena behövs för att råda bot på bristen på chaufförer, anser han.

Den här onsdagen skulle Dick Åberg i vanliga fall köra lokaltrafik för Borgå trafik. Men eftersom busstrejken bröt ut i natt (1.3) har han valt att stanna hemma från jobbet.

Åberg hör inte till transportfacket AKT, men valde att strejka ändå.

– Jag tänkte att jag ska vara solidarisk med arbetskompisarna. Som arbetstagare måste man tänka att det finns orsaker till att vi är missnöjda, säger han.

Det är ett personligt beslut, om en arbetstagare väljer att strejka eller inte. Enligt Åberg är facket starkt i Borgå och de flesta av chaufförerna vid Borgå trafik har gått i strejk.

När Åberg besökte Borgå trafiks bussdepå på onsdagsmorgonen möttes han av strejkvakter. Deras uppgift är att kolla vem som väljer att jobba trots strejken.

– Några har valt att jobba ändå. Det är deras egen sak och de har rätt att välja, säger Åberg.

Frågan är ändå känslig i arbetsgemenskapen och många gånger tar det tid att reda ut situationen efteråt, konstaterar han.

Krävande jobb att vara busschaufför

Dick Åberg har kört buss i 25 år. Han beskriver sitt jobb som krävande, vilket han tror har lett till att unga inte söker sig till branschen.

Han hoppas strejken skulle leda till förbättringar i branschen som i sin tur skulle råda bot på bristen på chaufförer.

En förbättring som han gärna skulle se är att de längsta arbetspassen blir kortare, så att jobbet lättare kan kombineras med hobbyer och familjeliv.

– I lokaltrafiken är det inte så långa arbetspass, men i fjärrtrafiken kan man jobba 14 timmar i sträck, säger han.

Man har lärt sig att justera vätskemängden. Man måste fundera när man följande gång har möjlighet till wc.

Dick Åberg

En annan förbättring som efterlysts är mindre tajta tidtabeller, så att chaufförerna skulle hinna gå på toaletten.

Också i Borgå finns det linjer som är tajtare än andra. Ibland har man inte möjlighet att besöka wc på ett antal timmar, säger Åberg.

Även om chauffören har tid så finns det inte alltid en toalett nära till hands.

– Man har lärt sig att justera vätskemängden. Man måste fundera när man följande gång har möjlighet till wc. Det är en sak som borde vara bättre, säger Dick Åberg.

Transportfacket AKT och arbetsgivarförbundet för biltrafiken ALT fortsätter att förhandla om nya kollektivavtal. Om det inte blir något förhandlingsresultat blir det också strejk inom järnvägstrafiken, med start 6 mars.

Busstrejken varar till 10 mars om parterna inte lyckats hitta en lösning.

Diskussion om artikeln