Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Minderåriga knivhögg och misshandlade tre andra ungdomar i Åbo – ville hämnas för stulen e-cigarett

Åbo rättscenter, en vit byggnad med stora fönster, fotograferat en solig vinterdag med snö på marken.
Bildtext Rättegången hålls i Åbo rättscenter, men pressen och allmänheten tillåts inte vara med.
Bild: Kamal Afarin / Yle

Åklagaren yrkar på över fyra års fängelse för de ungdomar som i höstas knivhögg och misshandlade tre ungdomar vid Fyrstranden i Åbo.

Rättegången mot de sex ungdomarna inleddes på onsdagen vid Egentliga Finlands tingsrätt. Tingsrätten beslutade att behandla fallet bakom stängda dörrar, eftersom både de åtalade och offren är minderåriga.

De sex åtalade ungdomarna var i november 2022 ute efter att hämnas för en stöld tidigare samma dag. En e-cigarett hade stulits, och de bestämde sig för att ta tillbaka cigaretten och misshandla tjuven.

Men ungdomarna hittade inte den de sökte efter. Istället gav de sig utanför en butik i Fyrstranden på en annan grupp ungdomar, helt oskyldiga.

Ungdomarna knivhögg och misshandlade två personer och misshandlade en tredje med knytnävar och sparkar. En av personerna fick livshotande skador.

Två ungdomar åtalas för försök till dråp som minderårig. De två var 17 år gamla vid tidpunkten för brottet. De har tidigare villkorliga domar, och åklagaren yrkar också på att de domarna omvandlas till ovillkorliga straff.

Tre ungdomar åtalas för grov misshandel som minderårig, och den sjätte personen åtalas för anstiftan till misshandel som minderårig. Hon var den som övertalade de andra att hämnas stölden.

Dessutom åtalas en av ungdomarna för snatteri som minderårig. Han hade i butiken stulit en burk long drink.

De åtalade ungdomarna bestrider till största delen åtalen.

Tingsrätten har reserverat fem dagar för att behandla ärendena.