Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slut på tiktokande för Europaparlamentets anställda

TikTok-applikationens logo.
Bildtext Allt fler länder och organ rekommenderar att anställda slutar använda kinesiska Tiktok.
Bild: Ritchie B. Tongo / EPA

Europaparlamentet har uppmanat anställda att sluta använda Tiktok på jobbmobiler eftersom den kinesiska appen kan läcka information till Kina.

Europaparlamentet har uppmanat sina anställda att avinstallera appen Tiktok från alla apparater som används i arbetet för att förbättra datasäkerheten. Förra veckan fattade Europeiska kommissionen motsvarande beslut och förbjöd användningen av Tiktok.

Från och med 20 mars kommer parlamentet också att blockera användning av appen om man är uppkopplad via parlamentets nätverk.

Anställda och parlamentariker i Europaparlamentet uppmanas också å det strängaste att avlägsna Tiktok från privata apparater.

En person håller i en vit telefon. I skärmen syns Tiktoks logo; svart bakgrund med en not och texten "Tiktok".

EU-kommissionen förbjuder Tiktok på sina enheter

Appen misstänks dela användardata med den kinesiska staten.

Tiktok, som tidigare gick under namnet Musical.ly, ägs av det kinesiska företaget ByteDance. Bolaget misstänks dela användarinformation med den kinesiska staten. I november förra året erkände Tiktok att en del av dess personal i Kina kan ha tillgång till data om europeiska användare.

I Finland hade Statsrådets kansli redan i augusti kommit med en rekommendation om att avlägsna Tiktok från arbetsmobiler och -apparater.

– Då fanns det några användare bland sammanlagt 5 000–6 000 personer, säger Max Hamberg, sektorchef vid Statsrådets kansli till Yle Uutiset.

Något heltäckande förbud har inte utfärdats inom statsförvaltningen i Finland.

Källa: AFP