Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen godkände Natofördraget med stor majoritet

Uppdaterad 01.03.2023 17:27.
Riksdagen godkände Natofördraget med rösterna 184 mot 7 - Spela upp på Arenan

Riksdagen godkände som väntat Natofördraget med stor majoritet, rösterna föll 184 mot 7. En ledamot röstade blankt och sju ledamöter var frånvarande.

Riksdagen måste rösta om saken eftersom ledamot Markus Mustajärvi (VF) tidigare hade fört fram ett förslag om att förkasta propositionen - partikamraten Johannes Yrttiaho stödde förslaget.

Mustajärvi krävde bland annat att Finland inte tillåter att kärnvapen under några som helst omständigheter placeras på finländskt territorium. Han framförde också en rad andra betänkanden som riksdagen tvingades rösta om.

Sju ledamöter röstade mot Natofördraget. De är Veronika Honkasalo, Katja Hänninen, Anna Kontula, Markus Mustajärvi, Matti Semi och Johannes Yrttiaho från Vänsterförbundet, samt Ano Turtiainen från VKK. Mika Niikko från Sannfinländarna röstade blankt.

Medlemskapet blir verklighet för Finlands del då Turkiet och Ungern ratificerar ansökningen. 28 Natoländer har redan godkänt Finlands och Sveriges ansökningar.

Utrikesminister Haavisto välkomnar dagens beslut

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är nöjd att den här riksdagen hann godkänna Natofördraget.

När det gäller Ungerns och Turkiets ståndpunkt till Finlands och Sveriges Natomedlemskap tycker han att de senaste signalerna från länderna är positiva.

– Finland, Sverige och Turkiet kommer förhoppningsvis att träffas i Bryssel den nionde mars. Förhandlingarna med Turkiet pågår hela tiden och det är samtidigt viktigt att det ungerska parlamentet har börjat diskutera sin process.

Enligt Pekka Haavisto var Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs besök i Helsingfors på tisdagen symboliskt viktigt.

Haavisto tycker också det är viktigt att Stoltenberg vill ha ett beslut före Natos toppmöte i Vilnius 11-12 juli. Om processen skulle pågå efter det är det mycket svårt att säga när målet borde vara för att få den avslutad.

Folkets vilja blev hörd

Forskaren Charly Salonius-Pasternak från Utrikespolitiska institutet säger till Yle att resultatet var väntat och att det uttrycker tydligt det finska folkets vilja.

Han konstaterar att Finlands militära ställning aldrig varit så bra som nu. Natofördraget innebär ändå en stor förändring, säger han.

– Vi är inte längre ensamma. Nu måste Finland visa att vi respekterar andra Natoländers säkerhetsbekymmer och visar solidaritet.

Angående Turkiets och Ungerns bromsande av Finlands och Sveriges Natoansökningar säger Salonius-Pasternak att det tycks pågå en ”balett” kring ratificeringen inför Natotoppmötet i Vilnius i sommar.

– Om obstruktionen fortsätter länge till kan det skada Nato som helhet – till Vladimir Putins glädje.