Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Potentiella VM-kungen Krüger tog nytt distansguld i norsk uppvisning – debutanten Niko Anttola var finska ljusglimten som kan ha säkrat stafettplats

Uppdaterad 01.03.2023 16:06.
Simen Hegstad Krüger i VM.
Bild: Lehtikuva

Inget rubbar det norska herrlaget i VM. Norge sopade hem alla medaljer i intervallstarten – och det var en lågoddsare att Simen Hegstad Krüger skulle bli världsmästare. Perttu Hyvärinen var bästa finländare.

Vilken norrman skulle bli världsmästare?

Det var den stora frågan inför herrarnas fristilslopp i VM i Planica. Fem norska herrar kom till start – och visst blev det Norge som färglade toppen av resultatlistan.

Hela vintern har Norge dominerat i fristil, och när säsongens tyngsta intervallstart stod på programmet var det Simen Hegstad Krüger som var allra starkast i ett urstarkt norskt herrlag.

Krüger har tagit rollen som mästerskapets distanskung. Han följde upp det klara VM-guldet i skiathlonen med att vara etta på femton kilometer.

– Ta modell av honom. Attacken som finns i hans åkning är väldigt imponerande, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Norska åkare firar VM-medaljer.
Bildtext Harald Østberg Amundsen, Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund tog hand om medaljerna.
Bild: Lehtikuva

Krüger skapade lucka redan vid mellantiden efter 4,1 kilometer och det var bara landsmannen Harald Østberg Amundsen som kunde matcha hans tider. Den tunga banan med flera långa, tuffa motlut var som gjord för de två och till slut var det Krüger som vann.

– Det var nervöst att vänta på Harald i målfållan. Det blev lite för nervöst för min smak. Jag åkte lite för hårt på andra slingan och fick slita på slutet, säger Krüger till NRK.

Krügers segermarginal blev drygt fem sekunder. Den norska duon var i särklass i Planica.

– När jag kom i mål tänkte jag att det kanske blev ett silver. Jag var väldigt överraskad när jag såg resultattavlan, men jag hade inte mer i mig, säger Amundsen.

Precis som förväntat blev det mest bara Norge i täten. Norge tog hand om alla medaljer och svenska femman William Poromaa var enda icke-norrman bland de sex främsta.

Hyvärinen: Slocknade på sista slingan

Blåvita insatsen?

I Iivo Niskanens frånvaro var Perttu Hyvärinen det starkaste kortet på pappret. Hyvärinen gjorde också en hyfsad insats, men han var inte nöjd med sin trettonde plats.

– Jag gav precis allt, men tävlingen var riktigt tuff. Jag slocknade på sista slingan, säger Hyvärinen.

Perttu Hyvärinen i VM.
Bildtext Perttu Hyvärinen nådde inte sin målsättning.
Bild: Lehtikuva

Hyvärinen siktade på en plats bland de sex främsta, men riktigt så långt räckte inte krafterna för 31-åringen.

Dagens bästa finländare landade på ungefär samma plats i resultatlistan som han har gjort på sistone i världscupen. Hyvärinen slet alltså ont på slutet.

– Det är inget fel på hur jag känner mig, men tävlingen gav mig en mindre smäll. Tolv andra var bättre än jag. Men det är bara att blicka framåt.

Anttola imponerade i VM-debuten

En bit bakom Hyvärinen var Niko Anttola näst bästa finländare. Den färska juniorvärldsmästaren gjorde sin VM-debut med den äran, blev 24:e och slog Remi Lindholm med mer än en halv minut.

– Åkningen kändes bra. Jag visste att nivån som jag har i mig räcker en bra bit. Jag försökte att hålla ihop, men i den tyngsta stigningen fick jag pressa mig till max, säger Anttola.

– Jag är besviken. Mina krafter räckte inte till. Men jag lyfter på hatten åt Niko. Han åkte riktigt bra, säger Lindholm.

Niko Anttola i VM.
Bildtext Niko Anttola gjorde en stark mästerskapsdebut.
Bild: Lehtikuva

Med tanke på fredagens herrstafett skapade Anttola ett nytt spår att fundera på i finska laget. Ska 20-åringen in på en fristilssträcka i Finlands kvartett i stället för Lindholm?

– Tränarna bestämmer. Jag behöver inte ta de besluten, jag bara åker, säger Anttola om fortsättningen i VM.

Ett definitivt stafettsvar kommer i morgon, men Anttola stärkte åtminstone sina aktier för en till VM-start rejält.

VM på skidor

15 kilometer fristil, herrar:
1. Simen Hegstad Krüger, NOR 32.17,4
2. Harald Østberg Amundsen, NOR + 5,3
3. Hans Christer Holund, NOR + 24,6
4. Johannes Høsflot Klæbo, NOR + 25,5
5. William Poromaa, SWE + 48,9
---
13. Perttu Hyvärinen, FIN + 1.31,9
24. Niko Anttola, FIN + 1.59,0
32. Remi Lindholm, FIN + 2.31,5
43. Markus Vuorela, FIN + 3.08,5