Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyra greps när bild av Erdoğan brändes på demonstration i Helsingfors

Polisens skåpbil utanför Turkiets ambassad.
Bildtext En polisbil utanför Turkiets ambassad på onsdagen. Helsingforspolisen utreder vad som hände utanför ambassaden i söndags.
Bild: Antti Hämäläinen / Lehtikuva

I söndags ordnades en oanmäld demonstration utanför turkiska ambassaden i Helsingfors. Fyra personer greps i samband med händelserna, men har försatts på fri fot igen.

Ett tjugotal personer samlades i söndags för att demonstrera utanför Turkiets ambassad i södra Helsingfors. I samband med demonstationen brändes en bild av Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Enligt Ilta-Sanomat arrangerades demonstrationen av den antiauktoritära gruppen A-ryhmä tillsammans med aktionsgruppen Kurdistanin puolesta. Med demonstrationen ville man protestera mot såväl turkisk inrikespolitik som Finlands beslut att tillåta vapenexport till Turkiet.

Demonstranterna hade inte informerat polisen om meningsyttringen på förhand, vilket fick en polispatrull som bevittnade händelserna att ingripa.

Allvarligt med öppen eld bland folk

Ilta-Sanomat och andra medier har rapporterat att polisen utreder fallet som ärekränkning eftersom demonstranterna brände en bild av Erdoğan, men överkommissarie Heikki Porola vid Helsingforspolisen säger till Svenska Yle att det som väckte polisens oro var att man gjorde upp eld på allmän plats.

– Huvudsaken [för polisen] var att det var öppen eld i en grupp människor, säger Porola.

Fyra personer greps i samband med demonstrationen och misstänks nu för motstånd mot tjänsteman och tredska, men har släppts igen.

Även frågan om eventuell ärekränkning kommer att utredas, eftersom målsägande kan uppleva det kränkande att någon bränner en bild av hen.

– Det hör alltid till att utreda det, konstaterar överkommissarie Porola.

Eftersom målsägande i det här fallet är president Erdoğan kommer den frågan att redas ut i via Turkiets ambassad.

I Sverige orsakade behandlingen av en docka som föreställde Erdoğan i januari stor uppståndelse med storpolitiska konsekvenser.

Rasmus Paludan bränner koranen.

Finska polisen skulle inte tillåta koranbränning

Finsk lag skiljer sig från den i Sverige.