Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Det finns inte ord för hur mycket behovet har ökat” – Operation Matkasse har sett hur behovet av mathjälp ökar medan donationerna minskar

Uppdaterad 01.03.2023 16:52.
Behovet av mathjälp ökar i Åboregionen - Spela upp på Arenan

Operation Matkasse får in mycket färre varor då allt fler köper rabatterade varor i butikerna. Appar för matsvinn påverkar också verksamheten negativt. Matdonationerna har minskat medan behovet av mathjälp har ökat.

Operation Matkasse möter växande utmaningar samtidigt som organisationen fyller femton år.

Renée Honkanen har jobbat vid Operation Matkasse sedan början. Hon har sett hur behovet av mathjälp har ökat starkt under åren som gått.

– Det finns inte ord för hur mycket behovet av mathjälp har ökat. De första åren hanterade vi 300 000 kilo mat. 2021 delade vi ut 2,6 miljoner kilo. Nu har mängden mat som doneras till oss sjunkit. Förra året hanterade vi 1,9 miljoner kilo. Vi kan inte ge mat åt alla som behöver den, säger Honkanen.

Honkanen säger att utvecklingen för tillfället går mot att behovet av mathjälp bara ökar, medan mängden mat som doneras minskar.

– Just nu fungerar systemet inte helt och hållet. Vi hoppas ändå på ekonomisk hjälp från staten, staden och frivilliga. Alla våra logistikkostnader har gått upp.

Renée Honkanen
Bildtext Renée Honkanen har jobbat vid Operation Matkasse sedan början
Bild: Arash Matin / Yle

Orsakerna till den minskade mängden matdonationer är många, enligt Honkanen. Enligt henne lämnade pandemiåren sina spår i verksamheten.

– Då kom det inte in så mycket mat till oss. En annan sak är den att mat som tidigare kom till oss nu säljs via appar vars mål är att minska matsvinnet, vilket ju är nyttigt på sitt sätt. Eftersom folk också har mindre pengar nu så köper de mer mat som har nedsatt pris. Den maten brukade också komma till oss, säger Honkanen.

Tills vidare har Operation Matkasse ändå lyckats med att dela ut mat till alla som kommer till deras matkö. De har till och med kunnat dela ut små lyxvaror som godis.

Saga Ramsay arbetar i Operation Matkasses lager. Hon säger att det gärna skulle få komma in mera ris, potatis och ärtsoppa.

– Folk skulle gärna vilja ha mera kött, men det förvarar vi inte här i vårt torrlager. Mat för husdjur är också mycket eftertraktat. Det händer att vi är utan djurmat i flera månader åt gången, säger Honkanen.

man kör en pall med varor
Bildtext Matdonationerna har minskat medan behovet av mathjälp har ökat.
Bild: Arash Matin / Yle

Operation Matkasse har varit en livsstil för Renée Honkanen

Efter 15 år av aktivt arbete inom Operation Matkasse ska Renée Honkanen snart gå i pension. Hon säger att det känns lite tomt att lämna arbetet bakom sig.

– Det här har inte varit ett arbete för mig, utan en livsstil. Nu tänker jag ändå bli farmor åt tre små grabbar.

Honkanen berättar att det kommer att bli en utmaning att lämna de gamla vanorna bakom sig.

– Jag börjar alltid dagen klockan sju med att kolla telefonen och min e-post om det skulle komma in några donationer. Det har varit dygnet runt i 365 dagar i året. Det här jobbet har haft en stor betydelse för mig. Jag har haft möjligheten att verkligen hjälpa andra och det har påverkat tusentals människors liv, säger Honkanen.

Diskussion om artikeln