Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungerns parlament debatterar Finlands Natoansökan: “En politisk teater”

Ungerns premiärminister Viktor Orbán står med fingret i vädret och talar i Ungerns parlament.
Bildtext Premiärminister Orban i parlamentet den 27 februari.
Bild: EPA-EFE

Efter att parlamentet i Ungern förhalat ratificeringen av Finlands medlemskap i Nato i sju månader har frågan äntligen tagits upp på dagordningen. Diskussionerna förväntas bli långa och färgstarka.

Debatten i det ungerska parlamentet om Finlands och Sveriges medlemskap kan pågå i flera veckor. En omröstning om ratificeringen sker tidigast i slutet av månaden.

– Diskussionerna blir nog en färgstark politisk teater, säger Annastiina Kallius, doktorand på Helsingfors universitet.

– Det här är en nyttig politisk lektion för oss i Finland om hur det ungerska parlamentet fungerar, fortsätter hon. Premiärministerns maktparti har stor majoritet och man vet aldrig hur det agerar. Ibland kan de godkänna förslag på några timmar, ibland tar det ett år.

Is i magen

Kallius betonar att det enda Finland kan göra är att följa debatten och hålla huvudet kallt.

– Där kan dyka upp vilka anklagelser som helst mot Finland, men man måste förstå att diskussionen är en del av landets inrikespolitik, säger Kallius.

Förra veckan kopplade landets nationalistiska ledare, premiärminister Viktor Orbán, ihop Natoprocessen med EU:s kritik mot Ungern. Han anklagade Sverige och Finland för att sprida lögner om Ungern som en bristande rättsstat, och krävde än en gång nya diskussioner innan parlamentet kunde rösta om Natoanslutning.

Nästa vecka anländer därför en ungersk delegation till Finland och Sverige för nya diskussioner.

– Det enda vi vet om delegationen är det som Orbáns parti berättat, säger Kallius. Detaljerna klarnar först när delegationen är på plats i Helsingfors.

Ibland kan parlamentet godkänna förslag på några timmar, ibland tar det ett år

Porträtt på kvinna
Bildtext Annastiina Kallius är doktorand vid Helsingfors universitet.
Bild: Annastiina Kallius

Ledare för högerkonservativa

Enligt Kallius borde man inte undra över varför Orbán ännu inte fattat sitt beslut, utan man måste fråga sig varför han skulle fatta beslutet redan i dag.

– Orbán är en strateg som planerar långt in i framtiden, förklarar Kallius. Ofta eftersträvar han inte konkreta löften, ibland handlar det bara om information eller mediesynlighet.

Kallius betonar att Orbán utnyttjar alla möjligheter att höja sin profil som en ledare för alla högerkonservativa krafter i Europa.

– När Orbán anser att han dragit maximal nytta av Finlands Natoansökan då fattar han också ett snabbt beslut om att ratificera ansökan, säger Kallius.