Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stal nya stjärnlöftet Remi Lindholms plats i stafetten? Inte om man frågar Matias Strandvall: ”Tycker inte man ska utsätta honom för det”

Uppdaterad 02.03.2023 11:46.
Collage på Niko Anttola och Remi Lindholm.
Bildtext Niko Anttola och Remi Lindholm konkurrerar om samma stafettplats.
Bild: Yle/Lehtikuva

Niko Anttola tog för sig i sin VM-debut. Remi Lindholm fick inte till det i sin huvudtävling – och det skapar frågetecken inför stafetten. Det känns jävligt tungt, säger Lindholm till Yle Sporten.

Remi Lindholm stod inför karriärens kanske mest prestigefyllda lopp hittills på onsdagen.

15 kilometer fritt var inte bara 25-åringens huvuddistans i Planicas VM. Det var också en chans att säkra en fristilsplats till stafetten på fredag.

Den chansen var Lindholm inte i närheten av att ta.

Pernåsonen gick ut för att slå sin bästa mästerskapsnotering, 22:a i helgens skiathlon, men var i mål på 32:a plats efter ett tungt lopp.

– Jag orkade helt enkelt inte i dag, och det grämer. Det här var en viktig tävling och jag kom inte upp i min nivå, konstaterar Lindholm för Yle Sporten.

Började våren för Lindholm?

Redan inför start kände 25-åringen att allting inte satt som det skulle. Skidorna, lånade av Johanna Matintalo, var det inte något fel på.

– Jag vet inte varför det blev så här. Det känns jävligt tungt.

På slutet kunde Lindholm konstatera att dagen inte var någon fullträff, då norske segraren Simen Hegstad Krüger susade förbi – med klart högre startnummer.

– Jag hade nummer 39 och han 44, så jag räknade mig fram till att han hade åkt ganska mycket fortare än jag. Han kom nog hårt, säger Lindholm, som förlorade drygt två och en halv minut till vinnaren.

Samtidigt gjorde juniorvärldsmästaren Niko Anttola en lovande VM-debut, och var näst bästa finländare på 24:e plats. Ett styrkebesked med tanke på stafetten, och i tv-intervjun genast efter loppet konstaterade Lindholm att han tippar på att ”våren börjar för honom”.

– Får se om det blir Niko som åker i stafetten.

Hyllas av tränaren: ”Niko var jättebra”

Och frågan är om inte stafettplatsen kan vara på glid åt Anttolas håll. Förbundskapten Teemu Pasanen var riktigt imponerad av 20-åringen.

– Niko åkte väldigt bra. Det såg jättestarkt ut och han orkade ända till slutet.

– Vi får ta en funderare om stafettuppställning och -ordning. Men Niko gjorde det väldigt bra i dag, sammanfattar tränaren.

Teemu Pasanen instruerar Niko Anttola.
Bildtext Teemu Pasanen lovordade VM-debutanten Niko Anttola.
Bild: Lehtikuva

– Det gäller att prioritera heta åkare, tycker Yles expert Kalle Lassila som vill se Anttola i laget.

Det vill däremot inte Matias Strandvall. Yle Sportens expert påpekar att storlöftet kunde åka utan förväntningar på sig i dag – på fredag är läget ett annat.

– Han gör sitt första VM och kunde åka med minimal press i dag. Men ett finländskt stafettlag förväntas alltid ta medalj, även om det inte hänt på länge.

– I det läget blir pressen för stor och jag skulle inte utsätta honom för det – ännu, tycker Strandvall.

”Finns fallgropar – som för Ståhlberg”

Klart är ändå att Anttola är ett av finländsk skidåknings största framtidslöften just nu. Men framtiden är alltid oberäknelig.

– Han är kanske det största hoppet vi har inom finsk längdåkning just nu. Han har varit ett framtidsnamn redan länge och utvecklats steg för steg, säger Strandvall.

– Visst finns det fallgropar, det är bara att se på vår finlandssvenska diamant Alexander Ståhlberg. Det är mycket som kan hända under de här åren, men förutsättningarna finns.

Anttola är lika bra på både klassiskt och fristil, tycker Pasanen.

– Om fem år kan hans teknik vara på topp. Då kan han vara vår nästa fristilsstjärna, förutspår Pasanen.

Herrarnas stafettlag presenteras i morgon.

Matias Strandvall inför stafetterna och masstarterna: "Syskonen Niskanen fortfarande medaljkandidater" - Spela upp på Arenan