Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilkka Herola är inte sig själv i spåret – gamla tränaren om förändringen: ”Tidigare kunde han ösa på gränslöst”

Ilkka Herola fokuserar.
Bildtext Ilkka Herola har haft ett jobbigt VM.
Bild: Tomi Hänninen

Med lite bättre hoppning hade en medaljstrid kunnat vara möjlig för Finland i lagtävlingen i nordisk kombination. I stället blev det ett nytt händelselöst skidmoment. Det fanns inget som jag kunde göra, säger ankaret Eero Hirvonen.

Medaljtrion var klar redan efter backmomentet. Men fyran Frankrike gick att nå, slog förbundskaptenen Antti Kuisma fast för Yle efter att Finland säkrat en startplats som sjätte lag till skidmomentet.

Detta då ledstjärnorna Ilkka Herola och Eero Hirvonen hoppat 123,5 meter vardera i lagtävlingen i stor backe.

Arttu Mäkiaho och Otto Niittykoski nådde klart kortare. Och Kuisma var inte försiktig med att konstatera faktum efter hoppningen.

– Alla kan ju se att vi inte är på önskad nivå. Vi är inte där vi väntat oss att vara. Det finns många faktorer som borde klaffa, men som inte gjort det.

Herola får inte till det

Att ta ikapp Frankrike, som låg 41 sekunder framför, krävde stordåd av Ilkka Herola redan på första sträckan.

Femman Japan passerade Herola lätt. Men avståndet till Frankrike kvarstod.

– Det var nog inte någon märkvärdig fart som jag fick till. Jag öste på så bra jag kunde, men det hjälpte inte, suckar Herola.

Finlands stora hopp i nordisk kombination har varit känd som en maktfaktor i spåret och åkte sig till silver i det senaste mästerskapet. Den här vintern har varit annorlunda för Herola.

– Vi har fått vänja oss vid en annan Herola den här säsongen. Man ser med blotta ögat att den sista växeln saknas, tidigare har han kunnat ösa på gränslöst och även gett mig gåshud med sina ryck, säger Yles expert Petter Kukkonen.

Så sent som i fjol lämnade Kukkonen landslaget efter en lång period som förbundskapten.

– Det räcker inte att vara snabb i spåret för att nå framgång här. Man måste prova på något nytt, och om så är fallet så har man varit modiga i Finlands lag. Ilkka har varit på samma nivå länge.

Tyskland protesterade mot Riibers guldryck

Samtidigt som de franska åkarna sedan lyckades lyfta laget till medaljkampen för en stund fick resten av finländarna åka i ensamhet. För ankaråkaren Hirvonen blev loppet en repris av söndagens mixedtävling, med stora luckor både bakåt och framåt.

Resultatet blev en femteplats, precis som det brukar bli för Finland i lagtävlingar.

– Finland hoppade på sin egen nivå, men hade behövt överprestera en aning för att blanda sig i medaljstriden, sa Yle Sportens kommentator Mikael Oivo.

– Då killarna framför mig åkte i väg så tänkte jag att jag håller takten i ett varv ifall det skulle hända något framför mig. Men marginalen var ju enorm vid växlingen och det fanns inte något jag kunde göra, erkänner Hirvonen.

Hos favorittrion längst fram avgjordes medaljerna under sista slingan. Norges ankare Jarl Magnus Riiber lyckades först ruska av sig Österrikes Johannes Lamparter, och efter en stark slutspurt besegrades Tysklands Julian Schmid.

En tysk protest mot Riibers åkning framför Schmid ändrade inte på slutresultatet.

– Det var riktigt dålig stämning i målområdet. Jag har fått förstå att jag var inblandad i några incidenter, sa Riiber till NRK efter guldet.

Lagtävling, nordisk kombination (HS 138 + 4x5 km)

1. Norge 47.20,4
2. Tyskland +9,0
3. Österrike +9,3
4. Frankrike +33,2
5. Finland +2.00,9
6. Italien +2.30,5
7. Japan +2.42,1
8. USA +4.03,2

Diskussion om artikeln