Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är Finlands kvartett i damstafetten – dubbla guldmedaljören ratas från svenska laget: ”Hon blev lite tveksam kring sin distansform”

Uppdaterad 01.03.2023 19:41.
Johanna Matintalo ler bakom sina skidor.
Bildtext Johanna Matintalo inleder stafetten för Finlands del.
Bild: Tomi Hänninen

Valet för öppningssträckan föll på Johanna Matintalo, som följs av en väntad finländsk trio i damstafetten. Hos jättefavoriten Sverige är inte två färska guldmedaljer någon garanti för en plats i laget.

Fyra längdtävlingar återstår av VM i Planica – och Finlands medaljkonto står kvar på noll.

Men flera av de återstående tävlingarna bjuder på fina finländska medaljchanser. Torsdagens damstafett kan dessvärre inte riktigt räknas till den kategorin.

– Finland har ett starkt lag i tre etapper, men på fjärde etappen finns det brister.

– Sverige kommer att ta guld. Sen kommer Norge, Tyskland och USA. Finland har inte särskilt stora chanser, spekulerar Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Matias Strandvall inför stafetterna och masstarterna: "Syskonen Niskanen fortfarande medaljkandidater" - Spela upp på Arenan

Nu står det klart vilka blåvita damer som kommer att jaga en skräll i morgondagens lopp.

Och det blir Johanna Matintalo som tar hand om förstasträckan. Matintalos VM har hittills bestått av en sprint som tog slut redan i kvartsfinalen.

– Man får se hur formen är i morgon. Jag hoppas att det gått åt det bättre och sådana signaler har jag också fått, menar Matintalo.

Därmed petas Jasmi Joensuu, som inte imponerade i söndagens lagsprint eller i gårdagens fria mil. Även Anne Kyllönen fanns med i stafettspekulationerna, men inte heller hennes VM har varit någon dans på rosor.

De tre andra kuggarna i det blåvita laget är väntade. Kerttu Niskanen tar hand om den andra klassiska sträckan, medan Eveliina Piippo och Krista Pärmäkoski sköter fristilsetapperna.

– Benet är helt bra. Jag är redo för kamp, intygar Niskanen, som ådrog sig en lårkaka före lördagens skiathlon.

Sundling skrällpetad: ”Dahlqvist ville verkligen tävla”

Stor förhandsfavorit i morgon är Sverige. I det blågula laget platsar inte Jonna Sundling, som haft ett drömmästerskap med guld i både sprint och lagsprint.

Att Emma Ribom, Ebba Andersson och Frida Karlsson skulle köra var väntat. I stället för Sundling är det Maja Dahlqvist som tar hand om ankaretappen.

– Vi har valt Maja för att hon är i bra slag, och hon vill verkligen ha den här sträckan, sade landslagschef Anders Byström då laget presenterades.

Jonna Sundling firar VM-guld i sprint.
Bildtext Jonna Sundling glänste i sprint och lagsprint – men hade det tyngre på 10 kilometer fritt.
Bild: Tomi Hänninen

Damtränaren Stefan Thomson påminde om att Sundling inte hade det så lätt på gårdagens fristilsmil. Där fick svenskan nöja sig med 21:a plats.

– Utifrån det vi såg i går blev hon själv (Sundling) lite tvivlande på distansformen. Vi hade räknat med ett lite starkare distanslopp, i sina bästa dagar är hon ju en medaljkandidat där, menar tränaren.

Från Norge får Dahlqvist sällskap av Anne Kjersti Kalvå på sista sträckan. NRK-experten Fredrik Aukland överraskades av petningen av Sundling.

– Om Kalvå och Dahlqvist går ut tillsammans på den sista sträckan, och det blir snöfall som det lovats, så kan det vara möjligt att spurta i väg. Den här stafetten lever mer än vad jag trodde, säger experten om de norska chanserna.

Tiril Udnes Weng, Astrid Øyre Slind, Ingvild Flugstad Østberg åker de tre första sträckorna för Norge. Morgondagens stafett börjar klockan 13.30.

Diskussion om artikeln