Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiktok begränsar skärmtid för minderåriga

Tiktoks logotyp på en neonskylt på en vägg inomhus.
Bildtext Tiktok inför skrämtidsbegränsningar för barn och unga, men det går att kringå dem.
Bild: Lehtikuva

Kinesiska Tiktok har fått kritik för att videodelningsappen är beroendeframkallande för unga användare. Nu svarar man med att erbjuda begränsningar av skärmtid.

Tiktok meddelade på onsdagen att man kommer att införa en automatisk begränsning av skärmtid till en timme per dag för konton som tillhör personer under 18 år.

För att kunna fortsätta använda appen när timmen har gått ska tonåringar fylla i en passerkod, medan en förälder eller vårdnadshavare ska ange en kod för användare som inte fyllt 13 år. Då får man tillgång till ytterligare 30 minuter av tiktokande, uppger bolaget.

De här begränsningarna ska införas ”de närmaste veckorna”, heter det.

Om en ung persons Tiktokkonto är kopplat till ett familjekonto kan föräldrarna ange gränser för skärmtid som kan variera enligt veckodag, uppger Tiktok.

Förra året införde Tiktok en funktion som uppmanar unga användare att ta i bruk skärmtidshantering.

Unga användare kan fortfarande välja att inte använda tidsbegränsningsfunktionen eller ljuga om sin ålder.

Strängare regler i Kina

Den version av Tiktok som används i Kina, Douyin, har en begränsning på 40 minuter daglig användning för ungdomar under 14 år. De kan inte heller använda appen mellan klockan 22 och klockan 06.

Tiktok har fått kritik över hur mycket tid barn och unga från fyra år uppåt använder på appen. Enligt en färsk utredning av föräldrakontrollappen Qustodio var minderåriga Tiktokanvändares genomsnittstid på appen en timme och 47 minuter per dag under år 2022.

Videodelningsappen är förbjuden på bland annat Europaparlamentets och Europeiska kommissionens arbetstelefoner på grund av misstankar om att användarinformation via Tiktok läcker ut till Kina.

Tiktok visar sina användare videosnuttar som sållas fram av en algoritm enligt vad man har tittat på tidigare. Om du har blivit underhållen av några kattvideor på Tiktok visar den fler liknande videor för dig.

Källa: AFP