Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otroliga resan från kraschen i Willingen – tränaren förundrad efter Jenny Rautionahos nya VM-succé: ”Hon har ett otroligt psyke”

Uppdaterad 01.03.2023 21:28.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det har inte hunnit gå en månad sedan den dramatiska vurpan i Willingen. Därefter blev det två veckor utan ett enda hopp – sedan klaffade det mesta för Jenny Rautionaho i VM.

– Det här är en ganska otrolig story efter allt som hänt, säger tränaren Ossi-Pekka Valta då han pustar ut efter damernas stora backe.

Historien som Valta syftar på är Jenny Rautionahos senaste veckor. 26-åringen föll illa efter ett jättehopp i Willingen i början av februari.

Några veckor senare stod hon för ett succémästerskap.

Hon gjorde karriärens bästa mästerskapstävling i och med 16:e platsen i normalbacken och var med i det finländska lag som nappade en historisk sjätteplats i mixed lagtävlingen. Och i stora backen slog hon noteringen från normalbacken och blev 13:e.

– Jag gjorde två kontrollerade hopp, som man kan vara nöjd över, säger Rautionaho till Yle.

Tvingades ta paus

I dagens tävling slog hon till med ett panghopp på 126 meter och var tolva efter första rundan. Andra hoppet bar lite kortare, 124,5 meter, och Rautionaho blev 13:e.

– Hon gör två fina hopp i den här tävlingen, tycker Yle Sportens kommentator Mikael Oivo.

Dagens placering är den näst bästa som en finländsk dambackhoppare stått för i ett VM. För tio år sedan blev Julia Kykkänen tia i Val di Fiemmes normalbacke.

– Jag vet inte varför det gick så bra. Tränarna konstaterade i går att det väl är pausen på två veckor före VM som gav den här formen, småler Rautionaho med hänvisning till olyckan.

– Hon har ett otroligt starkt psyke. Det är inte alltid som jag själv hänger med, menar Virta.

Historiskt kanadensiskt guld

Guldet gick till en skrälladress. Kanadas Alexandria Loutitt nådde 134,5 samt 136,5 meter – 19-åringens seger betydde samtidigt att Kanada tagit sin första VM-medalj i backhoppning.

Efter första rundan ledde Norges Maren Lundby tack vare ett nytt backrekord på 139,5 meter. Lundby var regerande mästare från 2021, men hade ett mellanår i fjol på grund av problem med vikten.

– Jag har känt mig så instabil, och med tanke på allt som hänt så kom jag egentligen bara hit för att delta. Det här är superkul, sa en gråtfärdig Lundby till NRK.

Även Julia Kykkänen tog sig till andra rundan. Hon blev till slut 28:e.

Resultat

1. Alexandria Loutitt CAN 264,4 poäng
2. Maren Lundby NOR -10,4
3. Katharina Althaus GER -18,5
4. Nozomi Maruyama JPN -21,5
5. Anna Odine Strøm NOR -23,5

13. Jenny Rautionaho FIN -41,3
28. Julia Kykkänen FIN -75,9

Diskussion om artikeln