Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Finländska medaljkontot fortfarande på noll – Sverige knäckte Pärmäkoski i kampen om VM-bronset i stafetten

Uppdaterad 02.03.2023 14:21.
Damernas stafett (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

För två år sen tog Finlands damer ett överraskande stafettbrons i VM. En lika heroisk insats krävs också i dag ifall det blåvita medaljkontot ska öppnas.

Kl. 13.25 Damstafett 4x5 km

Finland: Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo, Krista Pärmäkoski

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall

Damernas stafett (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favorit: Sverige, förstås

Sveriges har både bredd och spets. Ebba Andersson och Frida Karlsson har tagit två två medaljer var i distansloppen i Planica och med ett ankare som Maja Dahlqvist är Sverige nästan omöjligt att besegra i en duell på upploppet. Hon visade på den fria milen att hon har tillräcklig uthållighet då hon placerade sig på tionde plats.

Emma Ribom, som har tagit silver och guld i Planica så här långt, åker första etappen.

Kampen om silver och brons känns oviss. Norge, Tyskland och USA har kvartetter som har goda möjligheter att knipa medalj. Norge och Tyskland har bättre bredd än USA, men med Jessie Diggins i laget så har amerikanerna den vassaste spetsen.

Toppnationernas stafettlag

Sverige: Emma Ribom, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist

Norge: Tiril Weng, Astrid Öyre Slind, Ingvild Flugstad Östberg, Anne Kjersti Kalvå

USA: Hailey Swirbul, Rosie Brennan, Jessie Diggins, Julia Kern

Tyskland: Laura Gimmler, Katharina Hennig, Pia Fink, Victoria Carl

Finland: Utmanar medaljkandidaterna

Låt oss vara helt ärliga, Finland hör inte till de hetaste medaljkandidaterna i dag. Men Finland kan besegra Norge, USA och Tyskland om allt klaffar. Sverige är sannolikt omöjligt att rubba för den finländska kvartetten.

Oroväckande är att Krista Pärmäkoski inte har varit i yttersta toppform. Men hon är förstås en av lagets viktigaste kuggar även i dag.

Det stora frågetecknet är Johanna Matintalo som inte alls varit på hugget de senaste månaderna. Alla fyra finländare måste åka på toppen av sitt kunnande ifall det ska bli medalj.

VM och OS-historia:

Damstafetten har varit på stortävlingsprogrammet sen VM 1954 och medaljerna har duggat tätt för de finländska lagen. Finland har vunnit fem OS eller VM-guld och tagit totalt 22 medaljer.

Det har gått 14 år sen det senaste guldet. Kvartetten Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen och Aino-Kaisa Saarinen segrade 2009 i Liberec.

Sen VM 2011 har Finland plockat ett OS-silver och fyra VM-brons. Krista Pärmäkoski har varit med om samtliga.

Pärmäkoski var också den stora hjälten för två år sen då Finland tog ett skrällbrons. Hon knäckte självaste Jessie Diggins på upploppet i Oberstdorf.

I fjol i Peking var de blåvita förväntningarna högt uppskruvade, men Finland fick nöja sig med fjärde plats bakom Ryssland, Tyskland och Sverige. Den gången förlorade Pärmäkoski spurtstriden mot Jonna Sundling.

Pärmäkoski ser sannolikt mardrömmar om att möta svenska motståndare på ankaretappen: I Sotji förlorade Pärmäkoski slutspurten mot Charlotte Kalla, i VM 2015 och 2017 fick hon ge sig mot Stina Nilsson och i fjol alltså mot Sundling.

Glöm inte Yle Sportens live-sändning på Arenan. Den sänds genast efter att sändningen från damstafetten tagit slut. Om ni har frågor som ni vill att våra kommentatorer svarar på så kan ni skicka dem i kommentarsfältet nedan.

Yle Sportens livesnack - skid-VM: damernas stafett - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln