Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tågkatastrofen i Grekland skedde efter många varningar – järnvägen hör till Europas sämsta

Uppdaterad 02.03.2023 14:27.
Protester efter tågkatastrof i Grekland - Spela upp på Arenan

Protester har brutit ut i Grekland över järnvägskraschen som dödade 43 människor.

Demonstranter har drabbat samman med polis utanför Hellenic Trains huvudkontor i Aten – det företag som ansvarar för underhållet av Greklands järnvägar.

Protester har också ägt rum i Thessaloniki och i staden Larissa i vars närhet tågkatastrofen inträffade på tisdagskvällen.

Tre dagars nationell sorg har utlysts över hela landet efter den förödande tågkraschen då ett passagerartåg och ett godståg frontalkrockade.

Brandmän inspekterar ett tåg som spårat ur.

Över 30 döda i tågolycka i Grekland: ”Panik och kaos”

Närmare 100 skadade efter att två tåg krockade.

Passagerartågets främre vagnar började brinna och förstördes mer eller mindre totalt. Många av de 350 passagerarna ombord var studenter i 20-årsåldern som återvände till Thessaloniki efter en lång grekisk-ortodox helg.

Stationsmästare fick skulden

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har talat om att det handlade om ”ett tragiskt mänskligt misstag”.

En 59-årig stationsmästare i Larissa åtalas för dråp av vårdslöshet. Han har inför åklagaren ombetts förklara hur ett passagerartåg fick köra på samma linje som ett godståg i flera kilometer.

Stationsmästaren ställdes på torsdagen inför en lokal domare. Enligt andrahandsuppgifter skulle mannen ha erkänt sig skyldig till vårdslöshet. Nikos Tsouridis, en pensionerad lokförartränare, uppges ha påpekat att ett mänskligt misstag inte kan förklara helt vad som hände. ”Stationsmästaren gjorde ett misstag, han erkände det, men det borde finnas en säkerhetsmekanism att falla tillbaka på”.

På banderoller utanför ett sjukhus dit tågolyckans offer fördes hävdas det att eventuella systemfel kommer att täckas över i den officiella utredning som nu pågår.

Facket: Säkerhetssystemen fungerade inte som de skulle

Det har upprepade gånger varnats för bristande säkerhet vid järnvägarna.

Järnvägsförbundets medlemmar bedömer att säkerhetssystemen inte fungerade korrekt, och säger att man kommit med upprepade varningar om detta i många års tid.

Tågfacket säger att säkerhetsbristerna på järnvägslinjen Aten-Thessaloniki varit kända i flera år. I ett öppet brev förra månaden sa tågpersonal att spårsäkerhetssystemen var ofullständiga och illa underhållna.

En säkerhetsövervakare hade sagt upp sig förra året och varnade för att renoveringar av infrastruktur som pågått sedan 2016 varit ofullständiga och att tåghastigheter på upp till 200 kilometer i timmen inte är säkert.

Facket säger också att deras upprepade krav på mer permanent personal, mer utbildning och implementering av modern säkerhetsteknik hade ignorerats.

Demonstrtation efter tågolycka i Grekland.
Bildtext Studenter deltar i en protest, utanför det grekiska tågbolagets huvudkontor i Aten den 1 mars 2023, efter en dödlig tågolycka den 28 februari 2023, nära staden Larissa i centrala Grekland där 38 människor dog. Regeringen anklagas bland annat för privatiseringen av det grekiska tågbolaget.
Bild: Lehtikuva

Strejk i protest och sorg

Järnvägsarbetare planerar att på torsdag strejka, i protest och sorg. Demonstrationen är riktad mot det som de kallar för officiell försummelse av järnvägarna.

– Smärta har förvandlats till ilska med tanke på de tiotals döda och skadade människorna. Den respektlöshet som regeringarna har visat de grekiska järnvägarna under årens lopp ledde till den här tragiska händelsen, säger arbetarfacket i ett uttalande i anslutning till den planerade strejken, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Greklands transportminister Kostas Karamanlis avgick efter katastrofen och sa att han skulle ta ansvar för myndigheternas ”långvariga misslyckanden” med att hantera ett järnvägssystem som ”inte är lämpligt för 2000-talet”.

– När något så tragiskt händer kan vi inte fortsätta som om ingenting hade hänt, sa Kostas Karamanlis då han meddelade om sin avgång.

Grekland prickades av EU för brister i järnvägsstrukturen

Grekland har prickats av EU-domstolen för brister i järnvägsinfrastrukturen. Det här skedde bara två veckor före den förödande olyckan.

Den 15 februari hänvisade EU-kommissionen Grekland till EU:s högsta domstol efter att landet hade ”underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt direktivet om gemensamt europeiskt område” – det vill säga planer för investeringar i järnvägen gällande hastighet, kundnöjdhet och miljöskydd.

Järnvägen i Grekland har länge betraktats som en av de värsta i Europa, och har registrerat flest dödsfall per kilometer under det senaste decenniet enligt uppgifter från EU:s järnvägsbyrå.

Den grekiska järnvägsoperatören Trainose privatiserades 2017 – som en del av reformer som infördes tillsammans med EU:s räddningsaktion mot Grekland. Bara ett lämpligt bud gavs, och det kom från den italienska statsägda koncernen Ferrovie dello Stato Italiane, som också tillsammans med First Group driver Avanti i Storbritannien genom sitt dotterbolag Trenitalia.

Yanis Varoufakis – politiker, debattör och professor i ekonomi – skriver på Twitter att det nu behövs en sorgetid, men att man efter det måste ta itu med den underliggande frågan som går till Greklands parlament: ”Ytterligare en tragedi som orsakats av en ohygglig järnvägsprivatisering”.

Källor: BBC, AFP, Reuters, The Independent

(Artikeln uppdaterades klockan 14.25 med detaljer kring åtalet mot stationsmästaren.)