Avloppsvatten och högljudda turister oroar Barösundsbor när hotellet utvidgar och Bergvalla byggs ut
Planeringen av Bergvalla i Barösund börjar vara på slutrakan och detaljplanen kan godkännas ännu i år.
Området Bergvalla i Barösund i Ingå ska efter många års hopande och roende nu få en detaljplan som tillåter både utbyggd turismverksamhet, småhus och fritidsboende.
Ingå kommun hoppas vara i slutskedet med detaljplaneförslaget Bergvalla III som nu finns till påseende bland annat på kommunens webbplats. Fram till den 20 mars har invånare och andra intressenter möjlighet att kommentera förslaget.
Onsdagen 1.3 ordnade Ingå kommun ett invånarmöte på Wallhalla i Barösund där ortsbor fick diskutera förslaget.
Förslaget har omarbetats en del sedan det senast presenterades för allmänheten för ungefär ett år sedan. Nu är antalet byggrätter något mindre och placeringen av dem har preciserats.
Avlopp, oljud och bryggor
Fortsättningsvis är det ändå några specifika frågor som ortsborna ställer sig tveksamma inför. Hotellets storslagna planer på att utvidga väcker del frågor om ljudnivåer, hantering av avloppsvatten och tillgång till färskvatten.
Dessutom har frågan om bryggorna nere vid stranden alldeles intill farleden inte fått någon lösning.
Det är frågan om två rätt så ålderstigna bryggor som ägs av kommunen. Den ena bryggan har donerats av Barösundsbon, friherre Casimir de la Chapelle för att ortsborna ska ha en plats att förtöja sin båt då de besöker fastlandet.
Nu ligger bryggorna nästan övergivna, men fullt användbara, strax intill det moderna hotellområdet. Bryggorna nås landvägen endast genom hotellområdet. Strandremsan och marken där hotellbastun står tillhör fortfarande kommunen.
I detaljplanen är platsen där bryggorna finns markerad som hamnområde. Området ligger strax intill farleden men det finns möjlighet att bygga ut en vågbrytare för att göra hamnen mer användbar. Samtidigt påpekar Ingås planläggningschef Eric Roselius att kommunen knappast har pengar för sådana projekt.

Eric Roselius planerar Bergvallas framtid i Barösund
Också själva Bergvallaområdet har på 1980-talets sålts till kommunen för en billig peng uttryckligen för att området ska komma ortsborna till gagn. Det är en fråga som ortsborna ofta lyfter fram i diskussioner om hur området ska utvecklas.
På invånarkvällen påpekade bland annat Barösunds byaråds ordförande Anders Holmberg att han ingalunda motsätter företagsamhet eller att området utvecklas.
– Däremot har jag en känsla av att hela planeringen görs på önskan av hotellet, sa Anders Holmberg.
Kommunens planläggningschef Eric Roselius försäkrade i varje fall att kommunen vinnlägger sig om att samarbeta både med företagare och ortsbor för att hitta lösningar som blir så bra som möjligt ur allas synvinkel.
Det nya förslaget till detaljplan tillåter en byggrätt för turiständamål på nästan 3 000 kvadratmeter. Hotellföretagarna har aviserat att de tänker sig en ny huvudbyggnad med restaurang och spa på omkring 800 kvadratmeter och ytterligare en stor mängd nya inkvarteringsrum i olika storlek.
Småhusbyggandets andel blir drygt 4 000 kvadratmeter och fritidsbostädernas knappt 1 000 kvadratmeter. Småhustomterna ska finnas strax norr om hotellområdet.
