Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Johanna Holmströms bil har varit på verkstaden i ett år – bristande kommunikation har lett till gräl

En hand vilar på en växelspak.
Bildtext Problem med växellådan fick Johanna Holmström att föra bilen till verkstaden. Illustrerande arkivbild.
Bild: welcomia.com

Bilen fördes till en märkesverkstad på grund av fel med växelmodulen och för besiktning. Ett år senare står bilen oreparerad i en snöhög på verkstadens gård. Bilfirman föreslår en annan verkstad, men först ska andra mindre reparationer betalas.

Som kund vill man kunna lita på att en märkesverkstad reparerar bilen inom rimlig tid och håller regelbunden kontakt om det uppstår problem. Om de här önskemålen inte uppfylls är risken stor att det blir fnurra på tråden och missförstånd som till sist leder till uppgörelser med hjälp av jurister.

Författaren Johanna Holmström är missnöjd med hur reparationen av hennes Jeep Patriot har genomförts vid en märkesbilsverkstad i Kotka. Efter ett drygt år står bilen fortfarande kvar på verkstadens gård.

– Det är min cirka tio år gamla Jeep som jag köpte 2021, körd kring 100 000 kilometer som jag förde till Delta Auto Kotka för den fick problem med växelmodulen ungefär ett halvt år efter köpet, säger Holmström.

Bilen kom till verkstaden i februari 2022. Holmström valde den här verkstaden eftersom hon tidigare haft goda erfarenheter av märkesverkstäder.

– De sköter jobbet snabbt och man kan lita på dem. Det brukar inte vara alltför dyrt och man får en prisuppskattning på förhand, säger Holmström.

Bilverkstaden i Kotka var ny för Holmström, men hon misstänkte inte att praxisen skulle vara annorlunda här.

– De hittade ganska snabbt felet och beställde en ny växelmodul från Italien. De sade att det tar två veckor, säger Holmström.

Johanna Holmström håller en blombukett i Runebergs hem i Borgå.
Bildtext Johanna Holmström måste ty sig till jurist för att kommunicera med bilverkstaden. Arkivbild.
Bild: Hanna Othman / Yle

Efter ungefär en månad ringde Holmström upp verkstaden och fick då veta att reparationen kan dröja upp till åtta veckor.

– Jag hade sagt att jag vill ha någon sorts uppskattning på vad det kan kosta totalt med besiktning och att de skulle ringa mig varje gång de gör något åt bilen. Det har jag aldrig fått, säger Holmström.

Ville Schreck, affärsansvarig chef vid Delta Auto bekräftar att bilen anlände till verkstaden med uppgifterna om att växelväljaren inte fungerar och att bilen behöver servas och besiktas.

Felen hitttades mellan växelspaken och växelmodulen samt i styrenheten. Växelväljaren beställdes från Italien med en uppskattad leveranstid på ungefär sex veckor.

Reparationen utfördes efter ungefär två månader och enligt Schreck var verkstaden i kontakt med Holmström som godkände kostnadsberäkningen.

Däremot gick bilen inte genom besiktningen där man upptäckte ytterligare fel som behövde åtgärdas. Jeepen kördes då tillbaka till verkstaden och efter det startade den inte längre.

Holmström uppger att verkstaden inte kontaktade henne om den förändrade situationen, och då hon ringde efter några veckor för att höra när bilen är klar fick hon budet att den är helt död.

– De vet inte varför, den har något mystiskt fel. Jag fick en himla chock för jag väntade ju på att få den tillbaka och undrade vad som hade hänt, säger Holmström.

A-Katsastus Åbo-Offerkällsgatan
Bildtext Johannas bil gick inte genom besiktningen. Illustrerande arkivbild.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Ville Schreck uppger att de problem som lett till att bilen nu fortfarande står vid verkstaden uppstod efter besiktningen.

Enligt Schreck ska verkstaden ha meddelat Holmström att reparationerna av de fel som upptäckts i besiktningen avbryts och att man på nytt undersöker vad som lett till att bilen inte längre startar.

Mekanikerna får inte kontakt med motorns styrenhet genom olika mätningar och tester. Holmström meddelas om felet, men ska inte ha gett lov att förnya styrenheten.

Enligt Holmström drog felsökningarna ut på tiden utan att man hittade felet. I maj konstaterades ett fel i färddatorn. Verkstaden skulle beställa en ny del och sedan avbröts kontakten helt och hållet.

Kontakten med verkstaden bryts

Efter sommaren slutar verkstadssidan ta emot Holmströms samtal. Hon hänvisas till kundservicen som varken kan ge information om bilen eller hänvisa henne till verkstadens personal.

Delta Autos affärsansvarige chef Ville Schreck beklagar situationen och bekräftar brister i kommunikationen mellan verkstaden och Holmström.

Holmström kontaktar då en jurist som tar över kommunikationen med verkstadschefen Rami Virtanen.

Juristen är i kontakt med verkstaden, diskuterar fördelningen av kostnaderna och ger lov att beställa en ny styrenhet till bilen.

– Verkstadschefen var inte anträffbar på hela sommaren. I augusti–september kom han tillbaka och skulle beställa delen från Italien, säger Holmström.

Den 19 september beställer verkstaden en styrenhet från Italien. Beställningen är märkt ”urgent” – alltså brådskande.

Det klarnar snart att de komponenter som behövs för att göra bilen körduglig inte längre är tillgängliga och att kommunikationen mellan tillverkaren och importören också varit långsam.

– I november sa han att delen är beställd, men att den måste specialtillverkas, säger Holmström.

Beställningen ligger kvar i bilfirmans beställningssystem resten av året och efter flera samtal med importören Astara får de veta att motordelen inte kan levereras eftersom den inte är tillgänglig. Holmströms jurist meddelas om läget.

Interiören i en Jeep med ratt och växelspak.
Bildtext Interiören i en Jeep Patriot. Arkivbild.
Bild: TTTNIS / Wikipedia

– Problemet är att styrenheten inte längre tillverkas vid fabriken och kan inte levereras. Det har vi berättat för kunden. Bilmodellen, en Jeep Patriot, är så pass speciell och har uppenbarligen aldrig funnits med i importsortimentet till Finland. Åtminstone under de tre år som vi har varit märkesfirma, säger Ville Schreck.

Enligt Schreck är enheterna unika för varje modell. Man kan alltså inte ta en enhet från en annan bil och ersätta den trasiga med den.

– Vi har föreslagit att en annan aktör kunde löda ihop kretsarna, men ingen är villig eftersom de inte kan ge någon garanti för reparationen, säger Schreck.

I det här skedet saknar Holmström fortfarande en uppskattning om kostnaderna för alla reparationer, mätningar, reservdelar och besiktningen.

Hon upplever också att verkstaden inte klart och tydligt erbjudit en möjlighet att välja mellan att fortsätta reparationen eller hämta bilen från verkstaden.

Holmström uppger att hon sedan efter påtryckningar fick en bristfällig kalkyl över kostnaderna. Den ska innehålla uträkningar för reparationer och en bristfällig lista över åtgärder utan detaljer och tider.

Förhandlingarna gav inte resultat

Holmström köpte bilen för 7 900 euro, och åtgärderna fram till november ligger kring halva bilens värde. Det mesta är felsökningar som debiterats cirka 100 euro per timme.

– Vi har fört diskussioner med kundens jurist, men Delta Auto och kunden har inte enats om kostnaderna, säger Schreck.

Tvisten handlar om reparationer utöver de som är kopplade till växelmodulen eller styrenheten.

– Vi har gjort basservice, fixat bromsarna och lite annat. Kunden måste betala för dem eftersom de är separata från det övriga. Vi tar inte betalt för felsökningar och granskningar eftersom vi inte lyckades få bilen reparerad. Det är en liten summa och när den är betald kan man hämta bilen från oss, säger Schreck.

I väntan på svar från fabriken i Italien och den finska importören om huruvida reservdelar överhuvudtaget finns tillgängliga står Holmströms bil täckt av snö på verkstadens gård.

– Konsumentombudsmannen uppmanar att ta bort bilen från verkstaden och föra den till en annan märkesverkstad för en andra uppskattning om hur svårt felet är att reparera, säger Holmström.

En vit Jeep Patriot.
Bildtext Komponenter till jeepars motorer är modellspecifika. Arkivbild.
Bild: M 93 / Wikipedia

Om den verkstaden sedan inte håller med att reparationen måste ta ett år kan Holmström bestrida räkningen från Delta Auto Kotka.

– Jag vet inte om jag behöver lösa ut bilen i Kotka, men misstänker att de vill hålla den kvar. Min jurist har sagt att det inte är olaglig att föra bort bilen, men att verkstaden får lov att skicka en räkning i efterhand.

– Vi har diskuterat andra möjligheter att få bilen körduglig med juristen den 1 februari. Vi har föreslagit att kunden hämtar bilen och för den till en annan verkstad. Vi väntar nu på deras svar, säger Schreck.

En polisanmälan är inte aktuell, men det är möjligt att verkstaden i sin bristande kommunikation och hantering av ärendet brutit mot konsumentskyddet enligt konsumentskyddslagen.

Holmström avväger nu att att kontakta en annan märkesverkstad som specialiserar sig på Jeep för att få råd och föra bilen till den.