Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tredje etappen avgjorde stafetten då Piippo tappade mark – i kampen om bronset fick Pärmäkoski ge sig mot Dahlqvist: ”Jag visste att hon är vass på slutet”

Uppdaterad 02.03.2023 16:58.
Se avgörandet då Sverige knäcker Finland i damstafetten - Spela upp på Arenan

Det fortsätter vara stolpe ut för Finland i Planica och stafettlaget fick nöja sig med en fjärde plats. Krista Pärmäkoski kunde inte svara på Maja Dahlqvists fart på slutet.

Finland hörde inte till de främsta medaljkandidaterna inför damernas stafett, och det skulle krävas en fulländad insats av hela kvartetten för att medaljtorkan i Planica skulle brytas.

Det största frågetecknet fanns också på första etappen. Johanna Matintalo var blek i sprinten förra veckan och hennes formkurva har pekat neråt den senaste tiden.

Men Matintalo levererade i klassisk stil. Hon åkte smart, hängde med i tätgruppen och gav Kerttu Niskanen ett perfekt utgångsläge.

– Hon får en full tia för insatsen, sa Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi om Matintalo.

I intervjun efter loppet var Matintalo lättad.

– Jag var osäker inför tävlingen, men sedan märkte jag att kroppen fungerar normalt, säger hon i Yles intervju.

Oflyt för Sverige i stafetten: Ebba Andersson bryter staven - Spela upp på Arenan

Medaljkandidaten USA försvann tidigt och Niskanen gick ut tillsammans med Sverige, Norge och Tyskland. Niskanen grillade sina konkurrenter några gånger och in till växlingen fick Finland och Tyskland en liten lucka då Ebba Andersson föll och bröt staven i en kurva före stadion.

– Jag kände mig stark på slutet och skulle bara ta rygg på Hennig, säger Andersson.

Østberg med avgörande ryck på tredje etappen

Pia Finck och Eveliina Piippo gick ut tillsammans men det dröjde inte länge för Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Østberg att täppa till luckan.

Norskan öppnade sedan spjällen i slutet av etappen och ryckte från de övriga lagen. Piippo gick på stumma ben på slutet och växlade över till Krista Pärmäkoski några sekunder efter trean Sverige och 21 sekunder bakom ledande Norge.

Finlands medaljdröm levde i allra högsta grad inför avslutningen och Pärmäkoski jobbade sig metodiskt i kapp Sveriges Maja Dahlqvist. Mot ettan Norge och tvåan Tyskland fanns inget att göra, så Pärmäkoski fick fokusera på bronskampen.

Pärmäkoski och Dahlqvist höll sedan ihop till målrakan där svenskan visade sin styrka som sprinter och säkrade bronset för Sverige. Finland fick därmed nöja sig med den försmädliga fjärdeplatsen.

– Jag försökte skaka av mig Dahlqvist då jag visste att hon är vass på slutet, säger Pärmäkoski.

Resultat, stafett 4x5 km:

1. Norge
2. Tyskland +20,5
3. Sverige +28,7
4. Finland +30,5
5. USA +1.24,6

Diskussion om artikeln