Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Lewis Hamilton är tillbaka i den gamla goda formen” – Yle Sportens F1-expert tror på en betydligt jämnare säsong med överraskningar

Lewis Hamilton
Bildtext Kan Lewis Hamilton köra om titeln i år?
Bild: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

På söndag drar F1-säsongen i gång. Enligt Yle Sportens expert Fredrik af Petersens har Lewis Hamilton hittat tillbaka. Har Mercedes och Hamilton vad som krävs för att utmana Max Verstappen? Det återstår att se.

Mercedes hade en krånglig säsong förra året och den förväntade rivaliteten mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton uteblev. I stället blev det Red Bull-dominans genom nästan hela året.

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens tror inte på att Red Bull kommer att styra på samma sätt som i fjol. I stället lär det bli en betydligt jämnare kamp i år mellan de tre toppstallen Red Bull, Ferrari och Mercedes.

– Alla sex förare kommer att vinna lopp, så det blir absolut en mer intressant säsong än förra året, säger af Petersens.

Både Mercedes och Ferrari har lärt sig från sina misstag i fjol och har gjort nödvändiga förbättringar för att kunna utmana den regerande konstruktörsmästaren Red Bull.

Marcedes
Bildtext Mercedes verkar ha en betydligt mer konkurrenskraftig bil än i fjol.
Bild: XPB Images

Mercedes verkar ha en betydligt bättre bil i år. Bilens skuttande, som skapade enorma problem för Lewis Hamilton och George Russell i fjol, verkar vara som bortblåst. Det gynnar framför allt den sjufaldige mästaren och ger honom en fördel mot stallkamraten Russell.

– Skillnaden mellan de två förarna i fjol var att Lewis inte var van vid att köra en dålig bil. Och det var en urusel bil. Nu har läget förändrats och då får Russell bara vänja sig vid att Lewis, som jag tror, är tillbaka i den gamla goda formen.

Ferrari har också lärt sig en läxa. Inför säsongen fick stallchefen Mattia Binotto gå och Alfa Romeos före detta chef Frédéric ”Fred” Vasseur tog över. Den nya stallchefen har genast tagit kommandot för att förhindra en repris av förra säsongens pinsamma taktikmissar.

– Det intressanta med Ferrari är att Fred Vasseur har bytt ut chefen för strategin. Det kan spela en stor roll för teamet den här säsongen.

Ferrari
Bildtext Kan Ferrari bjuda Red Bull på en match?
Bild: XPB Images

Kan någon utmana Verstappen?

I teorin finns det tre stall som tävlar om mästerskapet, men finns det verkligen någon som verkligen kan slå Red Bull och den regerande världsmästaren Max Verstappen? Enligt af Petersens är det osannolikt.

– Jag tror faktiskt att det kommer att bli svårt att stoppa Verstappen.

Red Bull gynnas av att det inte är många nya tekniska regler inför säsongen. Alla teamen har byggt nya bilar, men grunden ligger i bilen som man hade förra året.

– Eftersom Red Bull hade ett sådant enormt stort försprång förra året tekniskt sett, så blir det tufft för de andra teamen att komma ikapp – även om Red Bull har fått tillbringa tio procent mindre tid i vindtunneln än de andra stallen som straff för att de överskred budgeten 2021.

Red Bull
Bildtext Kommer den enade fronten brista i år igen?
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Det enda frågetecknet kring Red Bull är stämningen i stallet. I slutet av förra säsongen blev det riktigt kyligt mellan Sergio Perez och Max Verstappen då Verstappen vägrade följa stallorder för att hjälpa Perez i kampen om att bli tvåa i VM-sammandraget.

– Den långa vinterpausen var nyttig för alla så att känslorna kunde kylas ner. Det lär ha pågått en hel del interna diskussioner om det som hände i fjol. Sergio var riktigt besviken för att han inte fick den hjälp av Max som han hade räknat med.

Huruvida den dåliga stämningen kommer att fortsätta i år beror främst på hur Perez kommer att köra. Om det blir jämnt mellan de två Red Bull-förarna ökar chansen för att det blir gräl, och då kan liknande händelser utspela sig igen.

– Jag tror inte att det är den riktigt lyckliga familjen som det var i början.

Nykomlingarna lär överraska

Det blir inga större tekniska ändringar för säsongen. Vad är då nytt för i år?

Den största förändringen är att tre nya förare ansluter sig till spektaklet. Oscar Piastri, Nyck de Vries och Logan Sargeant är talanger som visat framfötterna i de lägre serierna.

– Jag tror att nykomlingarna kan ställa till med problem för de mer etablerade förarna.

– De kommer att överraska ordentligt. Talang är det inte brist på. Allt beror därför på hur bra bilar de får till sitt förfogande.

Oscar Piastri
Bildtext Oscar Piastri debuterar i F1 på söndag. Han har bland annat blivit kallad för ”generationens största löfte”.
Bild: Gongora/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

En till nyhet för säsongen 2023 är att ett lopp kommer att köras i Las Vegas.

Vegas har visat sig vara en vattendelare bland förarna. Vissa har varit rejält skeptiska till hur banan kommer att se ut. Af Petersens är inte heller alldeles övertygad. En sak är dock säker beträffande Vegas – tråkigt blir det inte.

– Ja, Vegas. Var ska jag börja? Det blir show med stora bokstäver!

Stallen och förarna 2023

”Bottas kan ta poäng i varje lopp”

För Valtteri Bottas bjöd förra säsongen på ett flertal ljusglimtar. Finländaren kunde knipa poäng i nio tävlingar, trots att Alfa Romeo bjöd på en halvdålig bil med katastrofal reliabilitet.

Bottas imponerade i vintertesterna förra veckan då han hade den tredje snabbaste tiden. Allt pekar på att finländaren har en bättre bil i år för att kunna utmana mittfältet ordentligt.

Enligt af Petersens kommer Bottas prestera bättre än i fjol.

– Jag tror starkt på att Valtteri kan vara med och köra om poäng i varje lopp.

Hur högt Bottas placerar sig bland de tio bästa, som kniper poäng, är svårt att förutspå. Framgången hänger i alla fall inte på den mentala biten.

– Han har kommit in i andra andningen som racerförare. Han är så otroligt positivt inställd och det märks att han trivs som fisken i vattnet.

Valtteri Bottas
Bildtext Bottas kommer knappast vinna några lopp men har chans att plocka poäng i många av de 23 loppen.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Alfa Romeos största problem förra säsongen var brist på pengar, vilket resulterade i att stallet helt enkelt inte hade råd att utveckla bilen.

I år toppar teamet sin maxbudget och det betyder att man är på samma nivå som konkurrenterna när det gäller att utveckla bilen, vilket i sin tur är viktigt eftersom kampen om fjärdeplatsen kommer att vara stenhård.

– Mittfältet kommer bli tufft. McLaren, Alfa Romeo, Alpine och Aston Martin kämpar alla om fjärdeplatsen.

– Det som gör det spännande är att jag tror att en eller flera av dem kan vara med och köra på en plats på pallen. Men allt beror helt enkelt på hur bra bilen är.

F1-kalendern 2023

Diskussion om artikeln