Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tove Janssons Sommarboken blir Hollywoodfilm – Glenn Close spelar huvudrollen och inspelningen sker i Finland

Uppdaterad 02.03.2023 19:58.
Närbild på en glad Glenn Close i svart klänning.
Bildtext Glenn Close spelar farmodern i filmen.
Bild: Xavier Collin/Image Press Agency

Inspelningen av Sommarboken kommer att ske i Finland.

Nu är det klart att Sommarboken av Tove Jansson kommer att bli Hollywoodfilm.

Rollen som farmor kommer att spelas av Glenn Close och pappan spelas av Anders Danielssen Lie. Vem som skall spela den unga flickan är ännu oklart. Regissör är Charlie McDowell.

Filmen kommer att spelas in i Finland och Helsinki-filmi är en medproducent till filmen. Det var även de som producerade filmen Tove (2020.)

Vi är glada över att få genomföra det här fantastiska projektet. Det är en enorm möjlighet som samtidigt medför ett stort ansvar. Sommarboken är en kronjuvel i den finlandssvenska och även den finska litteraturen, som förtjänar att filmatiseras vackert och korrekt.

Aleksi Bardy, filmen Sommarbokens producent

I fjol var det 50 år sedan Sommarboken kom ut. Den berättar den magiska och livsbejakande historien om flickan Sophia och hennes farmor, som tillbringar sommaren på en ö i Finska viken. Boken, som alltså gavs ut 1972, har hyllats som ett mästerverk av såväl kritiker som läsare. Den har översatts till 35 språk.

I fokus står vänskapen mellan den unga flickan Sophia och hennes farmor.

Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson säger att det är gripande för henne personligen att berättelsen nu ska visas på vita duken.

Sommarboken är kär för många läsare runt om i världen och den har en mycket speciell plats i mitt hjärta. Varje ord i den väcker livliga barndomsminnen från min älskade farmor – hennes röst, hennes sätt att förhålla sig till och röra sig på ön. Att äntligen få se den berättelsen på den vita duken kommer att bli fantastiskt och gripande på ett djupt personligt plan.

Sophia Jansson, Tove Janssons brorsdotter.
Sommarboken av Tove Jansson
Bildtext Sommarboken har även flera gånger satts upp som teaterpjäs.
Bild: Yle/Ida Fellman

Glenn Close som spelar flickan Sophias farmor i Sommarboken är flerfaldigt prisbelönt för sina skådespelarinsatser. Under sin långa karriär har hon varit åtta gånger nominerad för Oscars: första gången 1983 för filmen Garps värld och senast för sin biroll i filmen Hillbilly Elegy (2020).

I Finland minns vi kanske Close för sina legendariska roller till exempel i filmerna 101 dalmatiner (1996), Farligt begär (1988) och Farlig förbindelse (1987).

Den norska skådespelaren Anders Danielsen Lie är känd bland annat från Verdens verste menneske (2021).

Regissören Charlie McDowell är känd bland annat med filmerna The One I Love (2014) och Windfall (2022).

Här kan du höra Tove Jansson läsa Sommarboken.